ßßß Cookit - przepis na Sosy bearneńskie

Sosy bearneńskie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 8
Składnik
Logo Ilość Czego
szalotka 2 sztuk
ocet winny 3 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 3 łyżek stołowych
żółtka 3 sztuk
masło 250 gramów
estragon, gałązki 2 sztuk
ziarna białego pieprzu rozgniecione 0,5 łyżek deserowych
sól według uznania
sok z cytryny według uznania
pasta pomidorowa 2 łyżek stołowych
wywar mięsny według uznania
mięta, gałązki 2 sztuk
Wykonanie:
Sos bearneński podstawowy: oczyszczone szalotki drobno posiekać.
Do garnka wlać wino, ocet, dodać szalotki, gałązkę estragonu i rozgniecione ziarna pieprzu, Gotować na małym ogniu,aż płyn odparuje do 1/3 objętości. Zdjąć z ognia, przecedzić i ponownie wlać do garnka.
Garnek wstawić do naczynia z gorącą wodą, dodać żółtka, odrobinę soli i ubijać trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzać do wrzenia, aby żółtka się nie ścięły.
Małymi porcjami dodawać masło i ubijać, aż cały sos nabierze jednolitej konsystencji. Pod koniec przygotowywania można dodać pokrojony estragon i kilka kropli soku cytrynowego.
Sos choron: do sosu bearneńskiego dodać pod koniec gotowania 2 łyżki pasty pomidorowej.
Sos foyot: do sosu podstawowego dodać zagęszczony ( przez odparowanie) przecedzony wywar mięsny.
Sos paloise: w sosie bearneńskim zastąpić estragon świeżą miętą.
Sos tyrolski: przyrządza się z ubitych nad parą żółtek i oliwy z dodatkiem pasty pomidorowej i pieprzu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Sosy i pasty
Komentarze:
Autor: zuzia
Data: 2011-04-26
ale przepyszne
Autor: Floress
Data: 2008-12-29
dobre
Autor: kamilasz70
Data: 2008-12-07
Bardzo dobre
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4851/-Sosy-bearnenskie