ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegożółtka 2 sztukoliwa 250 mililitrówcukier puder 0,5 łyżek deserowychocet winny 2 łyżek deserowychsól 0,5 łyżek deserowychpieprz biały 0,25 łyżek deserowychWykonanie:Żółtka ubić z solą, dodając stopniowo ocet. Powoli wlewać cieniutkim strumieniem oliwę, nie przerywając ubijania. Gdy masa zgęstnieje doprawić cukrem i pieprzem.Majonez można ubić trzepaczką albo zmiksować na wolnych obrotach. Aby majonez się udał, wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę.Żółtka i olej muszą być świeże - przedłuży to wartość majonezu.Majonez można też ucierać. Po utarciu żółtek z przyprawami należy dodawać po kropli oleju w ten sposób, by ucierana masa wchłonęła poprzednią kroplę przed dodaniem następnej. W miarę gęstnienia majonezu można przyspieszyć dodawanie oleju.Uwagi:Ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: