Wykonanie
« Powrót

Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
żółtka 2 sztuk
oliwa 250 mililitrów
cukier puder 0,5 łyżek deserowych
ocet winny 2 łyżek deserowych
sól 0,5 łyżek deserowych
pieprz biały 0,25 łyżek deserowych
Wykonanie:
Żółtka ubić z
solą, dodając stopniowo
ocet. Powoli wlewać cieniutkim strumieniem
oliwę, nie przerywając ubijania. Gdy masa zgęstnieje doprawić
cukrem i
pieprzem.
Majonez można ubić trzepaczką albo zmiksować na wolnych obrotach. Aby
majonez się udał, wszystkie składniki muszą
mieć jednakową temperaturę.
Żółtka i
olej muszą być świeże - przedłuży to wartość
majonezu.
Majonez można też ucierać. Po utarciu
żółtek z przyprawami należy dodawać po kropli
oleju w ten sposób, by ucierana masa wchłonęła poprzednią kroplę przed dodaniem następnej. W miarę gęstnienia
majonezu można przyspieszyć dodawanie
oleju.
Uwagi:
Ocet winny można zastąpić
sokiem z cytryny.
Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: