Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
żółtka 2 sztuk
oliwa 250 mililitrów
cukier puder 0,5 łyżek deserowych
ocet winny 2 łyżek deserowych
sól 0,5 łyżek deserowych
pieprz biały 0,25 łyżek deserowychWykonanie:
Żółtka ubić z
solą, dodając stopniowo
ocet. Powoli wlewać cieniutkim strumieniem
oliwę, nie przerywając ubijania. Gdy masa zgęstnieje doprawić
cukrem i
pieprzem.
Majonez można ubić trzepaczką albo zmiksować na wolnych obrotach. Aby
majonez się udał, wszystkie składniki muszą
mieć jednakową temperaturę.
Żółtka i
olej muszą być świeże - przedłuży to wartość
majonezu.
Majonez można też ucierać. Po utarciu
żółtek z przyprawami należy dodawać po kropli
oleju w ten sposób, by ucierana masa wchłonęła poprzednią kroplę przed dodaniem następnej. W miarę gęstnienia
majonezu można przyspieszyć dodawanie
oleju.Uwagi:
Ocet winny można zastąpić
sokiem z cytryny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: