Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 kilogramówgrzanka 4 sztuk
pomidor 300 gramów
grzyb 100 gramówrak 4 sztuk
mąka 50 gramów
jajka 4 sztuk
czosnek 1 ząbki
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
wino madera 4 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0.25 litrów
oliwa z oliwek 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczonego i podzielonego
kurczaka obtoczyć w
mące, przyprawić
solą i
pieprzem, włożyć do rondla z rozgrzaną
oliwą i smażyć tak długo, aż się zrumieni. Następnie dolać 1/2 szklanki
oliwy, rozgniecione
pomidory, posiekany
czosnek i połowę przygotowanej ilości
wina. Gotować 15 minut.
Raki ugotować oddzielnie w pozostałej ilości
wina z 1/2 szklanki
wody. Po kilku minutach gotowania zdjąć je z ognia i pozostawić we wrzątku. Na patelni z rozgrzaną
oliwą zrobić grzanki z
chleba, a po nich smażyć
sadzone jajka. Pod koniec gotowania dodać do
kurczaka sok z cytryny,
natkę pietruszki, maderę i trochę
oliwy oraz przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać na talerzach kładąc w środku porcję
kurczaka obłożoną
grzybami i polaną sosem. Obok
kurczaka ułożyć
raki i
jajka na grzankach.Uwagi:Grzanki z
pszennego chleba,
natka pietruszki posiekanaKuchnia WłoskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: