Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
grzyb 40 dekagramówtłuszcz 3 dekagramów
cebula 6 dekagramów
bułka czerstwa 10 dekagramów
mleko 0.15 litrów
jajka 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
koperek 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
bułka tarta 5 dekagramówWykonanie:Świeże
grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżącą
wodą, poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrojoną
cebulą i tłuszczem (3 dkg). O ile potrzeba, wlać 2 - 3 łyżki
wody, następnie odparować.
Bułkę namoczyć w
mleku, odcisnąć,
grzyby i
bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać
jajo,
sól,
pieprz, siekaną
zieleninę i starannie wymieszać. O ile masa jest za rzadka, wsypać 2 - 3 łyżki
tartej bułki. Kształtować w bułeczce nieduże, wysokie kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor.Uwagi:40 dkg
grzybów świeżych (
borowiki, gąski,
pieczarki) lub 8 dkg
grzybów suszonychPotrawy z
GrzybówDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: