ßßß Cookit - przepis na Comber barani w śmietanie

Comber barani w śmietanie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
comber barani 1 kilogramów
tłuszcz 5 dekagramów
mąka 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
śmietana 0.5 szklanek
sól według uznania
woda 3 szklanek
ocet 1 szklanek
liść laurowy 3 sztuk
pieprz ziarnisty 6 sztuk
ziele angielskie 6 sztuk
cebula 1 sztuk
Wykonanie:
Zrobić zalewę z podanych składników (pieprz i ziele angielskie rozetrzeć). wodę zagotować z pokrojoną w talarki cebulą, solą i przyprawami, a gdy ostygnie, dodać ocet. Zalać tą zalewą comber na 2-4 dni ; pozostawić w chłodzie. Jeśli zalewa nie przykrywa całego combra, odwracać go codziennie. Wyjęty z zalewy comber osuszyć w ściereczce i natrzeć rozgniecionym z solą czosnkiem. Oprószyć mąką obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu (jeśli nie mieści się, pociąć na kawałki). Wlać 0,5 szklanki wody i kilka łyżek zalewy, zamknąć szybkowar i ogrzewać 25-30 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wlać wymieszaną z mąką śmietanę i zagotować. Podawać z buraczkami i kartoflami.
Uwagi:
Zalewa: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 6-procentowego, 3 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 płaska łyżka soli, 1 spora cebula
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2248/Comber-barani-w-smietanie