Wykonanie
Dzik jest dziki, dzik jest zły, dzik ma bardzo ostre kły, kto spotyka w lesie dzika ten na drzewo zaraz zmyka. Jeśli jednak spotkacie
mięso z dzika w sklepie, koniecznie je kupcie i zróbcie ten pyszny, aromatyczny gulaszpotrzebne składniki:1 kg
mięsa z dzika,1 l czerwonego półsłodkiego
wina,6
marchewek,4
cebule,2
pory,1/4
selera,3 ziarna jałowca,4 ziarna
ziela angielskiego,4
liście laurowe,10 ziarenek
pieprzu,czerwona czubrzyca,
pieprz,
sól,
czosnek granulowany,1 łyżka
octu,2 łyżki
smalcu.200 ml
śmietany,1 łyżka
mąkiMięso myjemy, wycieramy, kroimy w kostkę, przyprawiamy, wkładamy do zamykanego pojemnika.3
marchewki,
selera,
pora, 2
cebule kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia z
mięsem, zalewamy 1 szklanką
wina, dodajemy
ocet,
pieprz, 2
liście laurowe, 2 ziarna
ziela angielskiego i 3 ziarna jałowca.Zostawiamy w lodówce na przynajmniej 12 godzin.Po upływie 12 godzin
mięso wyławiamy z marynaty, wycieramy do sucha, i smażymy w dużym rondlu na złoto na gorącym tłuszczu.
Marchew kroimy w plasterki,
cebulę i
pora w półplasterki, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie, podlewamy szklanką
wina i dusimy wraz z
mięsem do miękkości. Cały czas kontrolujemy poziom płynu, jeśli za dużo odparuje dolewamy więcej
wina. Dusimy około godzinę.
Śmietanę mieszamy z
mąką, hartujemy, dodajemy do gulaszu. W razie potrzeby doprawiamy
solą,
pieprzem.


Na zdjęciu knedle w towarzystwie 2dwóch
sosów. Esencjonalnego sosy z dzika i łagodnego sosu z
maślaków. Bo co pasuje lepiej do dzika niż
grzyby leśne?