ßßß Cookit - przepis na Biszkopt ze śmietaną i owocami

Biszkopt ze śmietaną i owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 1 szklanek
mąka krupczatka 1 szklanek
śmietana kremówka 1 szklanek
brzoskwinie w puszce 1 sztuk
Herbata 0,5 szklanek
alkohol 2 łyżek stołowych
cukier puder 0,5 szklanek
wrzątek 3 łyżek stołowych
szafran 1 szczypta
Wykonanie:
Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ze szklanką cukru ubić do białości, powoli wsypać mąkę i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach na złoty kolor. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Zimne ciasto przeciąć na 2 krążki. Śmietanę ubić. Zalewę z owoców zlać do kubka, dodać mocną herbatę i alkohol, wymieszać i polać obie połówki ciasta. Owoce pokroić, wymieszać ze śmietaną i wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugą połówką. Przygotowanie lukru: szafran wymieszać z wrzątkiem i utrzeć z cukrem pudrem. Gotowym lukrem posmarować ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4379/Biszkopt-ze-smietana-i-owocami