Wykonanie
Dietetyczne, lekkie
ciasteczka dla sobotnio-niedzielnych łakomczuchów. Świetnie smakują z
lodami albo Lemon
Curdem . Tiramisu też się bez nich nie obejdzie. Nigdy nie piekłam w domu i właśnie okazało się, że to żadna trudność. Chwila ubijania, 20 minut pieczenia i już są. Chrupiące na wierzchu, a w środku mięciutkie.Przepis z Moich Wypieków . Proporcje składników wydają się rzeczywiście idealne.
Ciasteczka nie sprawiły mi żadnego kłopotu.
Przygotowując ciasto na
biszkopty trzeba pamiętać, że cały środek spulchniający to ciasto, to pęcherzyki powietrza. Piana będzie tym trwalsza, im większe pęcherzyki uda się nam uzyskać zanim zaczniemy dodawać
cukier.
Cukier odwadnia pianę i utrudnia jej ubijanie. Dlatego dodajemy go dopiero, gdy piana jest już ubita.
Cukier wtedy usztywnia ścianki pęcherzyków i umacnia jej strukturę.
Mąkę należy dodać szybko, wymieszać delikatnie i natychmiast umieścić w piekarniku, aby temperatura spowodowała zwiększenie objętości pęcherzyków, odparowanie
wody i zdenaturowała
białko, ostatecznie utwardzając gąbczastą strukturę ciasta.Podczas pieczenia
biszkoptów małych i dużych nie należy otwierać piekarnika. Jeżeli zrobimy to zbyt wcześnie, pęcherzyki powietrza z parą
wodną, które rozszerzyły się pod wpływem temperatury piekarnika, nagle ochłodzone mogą się skurczyć i
potem nie odzyskają już swojej objętości.
3 duże
jajka80 g
cukru drobnego75 g przesianej
mąkicukier puder do posypywaniaOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić. Ubijać najpierw ze średnią szybkością i gdy piana już się utworzy dodawać stopniowo
cukier podzielony na trzy porcje. Gdy piana jest ubita na sztywno dodać po jednym
żółtka i dalej ubić na szybkich obrotach na sztywna piane. Następnie na powierzchnię piany przesiać
mąkę i wymieszać
łopatką mąkę z pianą, kierując
łopatkę z góry na dół, kładąc piane na mace. Nie mieszać zbyt długo. Ciasto musi zachować jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego lub plastikowego worka i przez okrągły otwór o średnicy 1 cm wyciskać na blachy wyłożone papierem do pieczenia 10-cio centymetrowe
ciastka. Przyprószyć
cukrem pudrem. Zostawić na 5 minut, aby obeschły i piana na nich uniosła się do góry. Zapewni to chrupiący wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, z termoobiegiem, około 20 minut, bez otwierania piekarnika.Po upieczeniu i ostudzeniu delikatnie oderwać od papieru. Przechowywać w suchym miejscu.Są delikatne i pyszne.