Wykonanie
Zielona
herbata matcha jest ciekawa w smaku oraz świetnie nadaje się jako dodatek do różnych potraw:
sosów, dań obiadowych,
napojów, a przede wszystkim łakoci. Przepisem na przepyszną, puszystą i lekką roladę o
pistacjowym kolorze, chciałabym otworzyć nowy dział na blogu poświęcony właśnie deserom z zielonej
herbaty. Zielona rolada to świetny deser zarówno zimowy jak i letni. Idealnie pasuje do aromatycznej
kawy, czarki
herbaty czy kieliszka białego półsłodkiego
wina.Przepis na zieloną roladę z
herbatą matcha:Ciasto5
jajek50 g
cukru100 g
mąki3 czubate łyżeczki
herbaty matchaUbijamy
jajka mikserem. Mieszamy 50 gram
cukru z matchą i dodajemy do ubitych jaj. Na samym końcu dodajemy
mąkę i dokładnie miksujemy. Na blaszce do pieczenia o wymiarach 30×40 cm układamy papier do pieczenia, a następnie wylewamy całą masę. Masę należy rozprowadzić równomiernie, by przyjęła kształt kwadratu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto pieczemy 10 minut. Po ostygnięciu ciasta wykładamy je na blat stołu i odcinamy przypieczone brzegi tak, by placek miał kwadratowy kształt. Następnie nakładamy schłodzony krem na ciasto (możemy dodać również drobno pokrojone kawałki
owoców lub wiórki
czekoladowe) i zwijamy roladę. Roladę najlepiej podawać schłodzoną.Krem150 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżeczki
herbaty matcha10 g
cukruUbijamy mikserem
śmietankę kremówkę z
cukrem i matchą, aż powstanie jednolita masa. Wstawiamy do lodówki na kilka minut.