Wykonanie
Zielony kolor mnie kusi, w szczególności jeśli pojawia się w deserach. Od razu myślę o boskich pistacjach, a zaraz
potem o sproszkowanej zielonej herbacie matcha . Uwielbiam zieloną
czekoladę, pachnące trawą
ciasteczka ryżowe,
lody w pastelowym kolorze, matchę na zimno z dodatkiem
soku malinowego. W zielone specjały w szczególności pasują do lata.
Słonecznego, radosnego i pełnego spotkań z rodziną i przyjaciółmi…Ciasto (można też zrobić spód tartaletek z
ciasta francuskiego):220 g
mąki80 g
cukru100 g
masła1
jajkoMasło rozpuszczamy w misce. Dodajemy
cukier,
mąkę,
jajko i dobrze ugniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek na tartaletki. Nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Foremki wstawiamy na 30 minut do lodówki.Zielony mus:250 g
śmietany kremówki 36%130-140 g
cukru3
jajka1 łyżka
mąki1 łyżka ekstraktu
waniliowego7 g
herbaty matchaDo miski wrzucamy
śmietanę,
cukier,
jajka,
mąkę, ekstrakt
waniliowy i miksujemy przez 2-3 minuty. Na sam koniec dosypujemy
herbatę matcha, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie miała jednorodny zielony kolor. Po wyjęciu z lodówki foremek wyłożonych
ciastem, wstawiamy je na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po wyjęciu tartaletek z piekarnika, wypełniamy je masą z zieloną
herbatą i pieczemy przez kolejne 25-35 minut w temperaturze 170 stopni. Przed podaniem ciasto możemy ozdobić zielonym
cukrem lub
bitą śmietaną.