ßßß Cookit - przepis na Biszkoptowe naleśniki z lekką pianką

Biszkoptowe naleśniki z lekką pianką

nazwa

Wykonanie

Dziś dzielnie trwa w postanowieniu "koniec ze słodyczami" :) póki co jest łatwo, oby tak dalej.
Na przekór moim postanowieniom dzisiejszy post
to przepis na delikatne biszkoptowe naleśniki z lekką pianką i brzoskwiniami :) Cóż - babcia je uwielbia, więc spełniłam dziś jej marzenia.
Naleśniki przygotowuje się ultra szybko i są, jak twierdzi babcia, lekkie jak niebo :)
Składniki: (2 duże naleśniki)
4 jajka
50g mąki
2 łyżeczki słodziku w proszku lub cukru
Na piankę:
50ml śmietanki 30%
2 białka z jajek
słodzik lub cukier
1 brzoskwinia
Do dzieła:
Jajka i słodzik/cukier miksujemy na gładki krem-piankę - ok. 10-15min. Kiedy uzyskamy jedwabistą, lekka konsystencję, dodajemy mąkę i wszystko bardzo delikatnie mieszamy metalową łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wylewamy na nią porcję ciasta, bez rozprowadzania go na boki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż się zarumieni. Od razu po wyjęciu biszkopt ostrożnie składamy na pół i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem przygotowujemy piankę. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę i białka jajek, ubijamy je na najwyższych obrotach na sztywną piankę, w między czasie dodając od smaku słodzik/cukier. Brzoskwinię obieramy i na ile się da - kroimy w kostkę :) Kiedy biszkopty ostygną wypełniamy je pianką i dekorujemy brzoskwinią! Smacznego :)
PS. Byłam twarda, nie oblizałam nawet paluchów! :)))
Źródło:http://spektrum-smaku.blogspot.com/2012/07/biszkoptowe-nalesniki-z-lekka-pianka.html