Wykonanie
Dziś dzielnie trwa w postanowieniu "koniec ze
słodyczami" :)
póki co jest łatwo, oby tak dalej.Na przekór moim postanowieniom dzisiejszy postto przepis na delikatne
biszkoptowe naleśniki z lekką pianką i
brzoskwiniami :) Cóż - babcia je uwielbia, więc spełniłam dziś jej marzenia.Naleśniki przygotowuje się ultra szybko i są, jak twierdzi babcia, lekkie jak niebo :)Składniki: (2 duże naleśniki)4
jajka50g
mąki2 łyżeczki słodziku w proszku lub
cukruNa piankę:50ml
śmietanki 30%2
białka z
jajeksłodzik lub
cukier1
brzoskwiniaDo dzieła:
Jajka i słodzik/cukier miksujemy na gładki krem-piankę - ok. 10-15min. Kiedy uzyskamy jedwabistą, lekka konsystencję, dodajemy
mąkę i wszystko bardzo delikatnie mieszamy metalową łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy
masłem i wylewamy na nią porcję ciasta, bez rozprowadzania go na boki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż się zarumieni. Od razu po wyjęciu
biszkopt ostrożnie składamy na pół i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem przygotowujemy piankę. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną
śmietankę i
białka jajek, ubijamy je na najwyższych obrotach na sztywną piankę, w
między czasie dodając od smaku słodzik/cukier.
Brzoskwinię obieramy i na ile się da - kroimy w kostkę :) Kiedy
biszkopty ostygną wypełniamy je pianką i dekorujemy
brzoskwinią! Smacznego :)PS. Byłam twarda, nie oblizałam nawet paluchów! :)))