ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z owocami i bitą śmietaną

Biszkopt z owocami i bitą śmietaną

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 80 gramów
śmietana 4 łyżek stołowych
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
poziomki 300 gramów
cukier według uznania
śmietana kremówka 1 szklanek
cukier 80 gramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
Wykonanie:
Oczyszczone owoce osuszyć, część odłożyć do dekoracji. Żółtka utrzeć z 80g cukru na puszystą masę , dodać śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać białka ubite na sztywno i delikatnie połączyć. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach, na złoty kolor. Zimny biszkopt przekroić bardzo ostrym nożem na 2 placki. Przełożyć lekko ocukrzonymi poziomkami, przykryć drugim plackiem. Udekorować śmietaną ubitą z cukrem i cukrem waniliowym oraz odłożonymi owocami. Można posypać cukrem pudrem lub starta czekoladą.
Uwagi:
Poziomki można zastąpić malinami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: żankar
Data: 2010-08-16
mmm... musze spróbować ;)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9271/Biszkopt-z-owocami-i-bita-smietana