ßßß Cookit - przepis na Tarta malinowa z białą czekoladą

Tarta malinowa z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu szukałyśmy z sąsiadką fajnego przepisu na tartę. Na blogach jest bardzo dużo świetnych przepisów, ale tym razem postanowiłyśmy wypróbować przepis Zosi C. z makecookingeasier.pl . Zrobiłyśmy je niezależnie, ale mogłyśmy spróbować razem :)Ta tarta jest bardzo łatwa w wykonaniu. Warto wypróbować ze względu na świetne połączenie smaków, kwaskowatych malin i słodkiej białej czekolady.
Składniki na ciasto:
150g mąki
30g cukru
125g masła
Składniki na krem:
200ml śmietanki kremówki 30% (w oryginale jest 36% ale ja nie miałam takiej śmietany)
120g białej czekolady
1 jajko
duża garść malin (u mnie mrożone)
Łączymy mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło, zagniatamy ciasto. Można dodać łyżkę wody. Tworzymy kulkę i w woreczku odkładamy do zamrażalnika na około 30min. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. C.
Maliny wyjmujemy z zamrażalnika, żeby trochę się rozmroziły.
Ciasto wyjmujemy i wykładamy nim formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20min aż ciasto uzyska złoty kolor.
Maliny delikatnie rozkładamy na spód upieczonego ciasta, zalewamy masą czekoladowo-jajeczną i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni C. Pieczemy ok. 15-18 minut. Przed podaniem posypmy cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/04/tarta-malinowa-z-biaa-czekolada.html