Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
filety z piersi kaczki 4 sztuk
gruszki 3 sztuk
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
koniak 50 mililitrów
śmietana 5 łyżek stołowych
dżem z
borówek 5 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
skórka z cytryny - pasek 1 sztuk
goździki 1 sztuk
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso natrzeć
sola,
pieprzem oraz
tymiankiem. Na rozgrzanym w rondlu
oleju ułożyć piersi kacze skóra do dołu i smażyć powoli 10 minut. Odwrócić i smażyć jeszcze 5 minut. Wytopiony tłuszcz zlać, a podlać
winem oraz
śmietaną, dodać łyżkę
dżemu z
borówek lub z
żurawin,
goździk i pasek
skórki z cytryny. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, 15 minut, aż
mięso będzie miękkie.Obrane
gruszki przekroić na połówki, wykroić gniazda nasienne, skropić
sokiem z cytryny oraz
koniakiem. Wokół
mięsa ułożyć połówki
gruszek i dusić razem kolejne 10 minut, pod przykryciem.
Mięso podawać z połówkami
gruszek, sosem z duszenia i
borówkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: