ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegofilety z piersi kaczki 4 sztukgruszki 3 sztukwino białe wytrawne 0,5 szklanekkoniak 50 mililitrówśmietana 5 łyżek stołowychdżem z borówek 5 łyżek stołowycholej 2 łyżek stołowychsok z cytryny według uznaniaskórka z cytryny - pasek 1 sztukgoździki 1 sztuktymianek według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone mięso natrzeć sola, pieprzem oraz tymiankiem. Na rozgrzanym w rondlu oleju ułożyć piersi kacze skóra do dołu i smażyć powoli 10 minut. Odwrócić i smażyć jeszcze 5 minut. Wytopiony tłuszcz zlać, a podlać winem oraz śmietaną, dodać łyżkę dżemu z borówek lub z żurawin, goździk i pasek skórki z cytryny. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, 15 minut, aż mięso będzie miękkie.Obrane gruszki przekroić na połówki, wykroić gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny oraz koniakiem. Wokół mięsa ułożyć połówki gruszek i dusić razem kolejne 10 minut, pod przykryciem. Mięso podawać z połówkami gruszek, sosem z duszenia i borówkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: