Wykonanie
« Powrót

Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
cienkie eskalopki cielęce 4 sztuk
mielona
łopatka cielęca 300 gramów
jajka 1 sztuk
śmietana gęsta 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 1 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Do
mięsa mielonego dodać
jajko, połowę
śmietany i cały czas mieszać łyżką, przyprawić
solą i
pieprzem.
Na zwilżonej desce ułożyć płaty
cielęciny. Spłaszczyć ich powierzchnię za pomocą noża kuchennego lub tasaka. Oprószyć
solą i
pieprzem, posmarować farszem. Zrazy zrolować, obwinąć nicią kuchenną - nie naciągając jej zbyt mocno, aby nie przeciąć
mięsa, bo spowoduje to wypływanie farszy w czasie duszenia. Zrazy obsmażyć na tłuszczu z obu stron. Zalać
winem, dodać resztę
śmietany i dusić pod przykryciem 45 minut. Podawać polane sosem.
Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z
MięsaWielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: