Wykonanie
Kurczak podawany na tysiące sposobów, uwielbiany przez wiele osób. Nie trzeba mu wiele, aby wydobyć z niego to coś. Przy pędzącym tempie życia przy czasach gdzie wszytko można kupić w "gotowcu" zapominamy o prostych połączeniach o dodaniu podstaw to co robiły nasze babcie
sól,
pieprz,
miód,
cytryna,
masło. Do dziś wiele z nasz pamięta babciny smak a nie miały dostępu do gotowych mieszanek przypraw i jak tam to jest cudownie wciskane w reklamach, że są tak" genialne w swym połączeniu, że och i ach"... czar znika kiedy odwrócimy na drugą stronę torebkę i przeczytamy skład...... Inspiracją było dla mnie jedno zdjęcie gdzie zobaczyłam
kurczaka obłożonego
cytryną,
tymiankiem więc nie było siły musiałam go zrobić. Efekt przeszedł wszelkie moje oczekiwania, miękki , soczysty, połączenie kwaśniej
cytryny z
miodem i nutą
czosnku i
tymianku ..... pychota. Czy użyje kiedykolwiek gotowej
przyprawy do kurczaka to odpowiadam nieeeeee.
SKŁADNIKI :
kurczak świeży (mój miał wagę 1,9 )2 -3
cytryny1 główkę
czosnkutymianek świeży 4-5 gałęzi1 kostkę
masłaok 80 ml
olejusól, świeżo zmielony
pieprz do smaku
miód 2 łyżkiprzyda się termometr do
mięsa, ale jeśli nie mamy to spokojnie też sobie poradzimy
SPOSÓB WYKONANIA :-
kurczaka, oczyszczamy, myjemy, osuszamy (ja odcinam dupkę :))- myjemy, parzymy
cytryny z 1 ścieramy skórkę- z 1/3 część
masła rozgniatamy z startą
skórką z cytryny, z połową soku z jednej
cytryny, 2 ząbki
czosnku, 2 łyżki
oleju dodajemy 2 pocięte gałązki
tymianku doprawiamy
solą i
pieprzem.- odchylamy skórę na
piersi z kurczaka i tam wkładamy naszą mieszankę z
masła (skórka będzie chrupiąca a pierś bardzo soczysta)- resztę
kurczaka nacieramy
solą, świeżo zmielonym
pieprzem oraz
sokiem z cytryny (solimy również we wewnątrz
kurczaka)- w środek
kurczaka wkładamy pół
cytryny, 2 gałązki
tymianku, 3 przekrojone w pół ząbki
czosnku-
kurczaka wiążemy bawełnianym sznurkiem (skrzydła wywijamy pod spód, aby się nie spaliły podczas pieczenia)- przekładamy
kurczaka do naczynia żaroodpornego, resztę
oleju łączymy z
miodem doprawiamy go jeszcze odrobiną
soli i smarujemy tym
kurczaka, obkładamy go
cytryną świeżym
tymiankiem, pociętym w pół resztą
czosnku (jeśli lubimy
czosnek możemy go dodać więcej niż 1 główka)- wkładamy do lodówki na ok 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby dobrze się zamarynował obracając go kilka
razy, aby całość dobrze się zamarynowała.- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni a ruszt układamy na drugie miejsce od dołu,aby spokojnie się piekł- przydatny jest tu termometr do
mięs (koszt ok 10 zł) wbiłam termometr w
kurczaka i piekłam go do uzyskania tem.
kurczaka 82 stopni. Wtedy mamy pewność, że jest dobrze wypieczony.Mi upieczenie
kurczaka 1,9 wagi) zajęło ok 1,5 godziny w tem. 180 stopni. Pierwsze 30 minut piekłam bez przykrycia folią
potem przykryłam a pod koniec ponownie zdjęłam, aby skórka była chrupiąca. Podczas pieczenia kilkukrotnie polałam go własnym sosem.
Kurczak jest bardzo soczysty, połączenie smaków bardzo wyważone. Tym sposobem
będę często robić
kurczaka ! Można go podać z pieczonymi
ziemniakami, marchwią, frytkami lub po prostu z kawałkiem dobrego
chleba .Uwaga bo taki
kurczak bardzo szybko znika z talerza :))Polecam
piersi z kurczaka (klik)Uściski
Basia