Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
chleb żytni 6 sztuk
żółty ser 150 gramów
bulion 1 mililitrów
mleko 1 szklanek
żółtka 4 sztuk
maggi 1 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa według uznania
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:6 kromek czerstwego
chleba namoczyć w
bulionie, następnie zmiksować go lub przetrzeć przez sito. Dolać pół szklanki
wody, doprawić
maggi,
solą i gotować 15 minut.
Żółtka roztrzepać z
mlekiem i energicznie mieszając, wlać do zdjętej z ognia gorącej zupy. Ponownie postawić garnek na ogniu, chwilę podgrzewać, cały czas mieszając, ale nie doprowadzić do wrzenia. Przyprawić do smaku odrobiną startej gałki,
solą i
pieprzem. Na talerzach gorącą zupę posypać
ostrym startym
żółtym serem i posiekaną
natką pietruszki.Uwagi:
Natkę pietruszki można zastąpić
koperkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyZupy weg.Komentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: