ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z bananami i sosem karmelowo rumowym

Naleśniki z bananami i sosem karmelowo rumowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 120 gramów
jajka 3 sztuk
mleko 0,5 szklanek
sól według uznania
olej 1 łyżek stołowych
olej według uznania
banay 7 sztuk
masło 20 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cukier 150 gramów
masło 1 łyżek stołowych
sok z pomarańczy 0,5 szklanek
rum 50 mililitrów
czekolada gorzka 0,5 sztuk
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę zmiksować z jajkami, mlekiem, łyżką oleju i szczyptą soli. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Na oleju usmażyć 12 naleśników i odstawić je do lekko nagrzanego piekarnika.
Obrane banany pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Skropić sokiem z cytryny. Cukier podsmażyć z odrobina masła, zalać sokiem pomarańczowym i rumem. Do soku włożyć plastry bananów i razem przez chwile smażyć.
Banany rozłożyć na naleśnikach i polać karmelowo-rumowym sosem. Każdy naleśnik złożyć na pół, wierzch lekko posypać cukrem pudrem i polać roztopiona czekoladą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10762/Nalesniki-z-bananami-i-sosem-karmelowo-rumowym