ßßß Cookit - przepis na Karp w piwie

Karp w piwie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
karp 1 kilogramów
goździki 4 sztuk
czosnek 3 ząbki
rodzynki 50 gramów
cebula 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
cukier brązowy 1 łyżek deserowych
piwo 0,5 szklanek
ocet 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
masło 50 gramów
Wykonanie:
Sprawionego karpia pokroić w dzwonka. Natrzeć, sola, pieprzem, utłuczonymi goździkami oraz skropić octem. Oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, włożyć rybę, zalać wodą z dodatkiem piwa, cukru i rozdrobnionego czosnku. Dusić do miękkości. Gotowego karpia wyjąć, ułożyć na półmisku i trzymać w cieple.
Sos odparować, dodać wypłukane rodzynki, sok i odrobinę skórki otartej z wyszorowanej cytryny. Doprawić sola oraz pieprzem.
Sosem polać rybę na półmisku i podawać z pieczywem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9948/Karp-w-piwie