Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
karp 1 kilogramów
goździki 4 sztuk
czosnek 3 ząbki
rodzynki 50 gramów
cebula 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
cukier brązowy 1 łyżek deserowych
piwo 0,5 szklanek
ocet 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
masło 50 gramówWykonanie:Sprawionego
karpia pokroić w dzwonka. Natrzeć,
sola,
pieprzem, utłuczonymi
goździkami oraz skropić
octem. Oczyszczoną
cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na
maśle, włożyć
rybę, zalać
wodą z dodatkiem
piwa,
cukru i rozdrobnionego
czosnku. Dusić do miękkości. Gotowego
karpia wyjąć, ułożyć na półmisku i trzymać w cieple.Sos odparować, dodać wypłukane
rodzynki, sok i odrobinę skórki otartej z wyszorowanej
cytryny. Doprawić
sola oraz
pieprzem.Sosem polać
rybę na półmisku i podawać z
pieczywem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: