ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegokarp 1500 gramówseler 1 sztukpor 1 sztukcebula 2 sztukmarchew 4 sztukpiwo jasne 2 szklanekrodzynki 50 gramówcytryna 1 sztukpiernik 3 łyżek stołowychziele angielskie 5 sztukliście laurowe 2 sztukcukier 1 łyżek deserowychtymianek 0.5 łyżek deserowychsól według uznaniaWykonanie:Karpia oczyścić , obciąć łeb, pokroić na dzwonki, skropić sokiem z cytryny, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Marchewkę, białą część pora, seler i cebulę obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Rodzynki sparzyć. Warzywa włożyć do rondla, zalać 2 szklankami wrzątku i posolić . Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz tymianek i gotować 5 minut. Teraz wlać piwo i gotować jeszcze 20 minut. Wyjąć liście laurowe oraz ziele angielski, a warzywa zmiksować i połączyć z wywarem, dodać piernik, wymieszać i gotować 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Przyprawić sokiem z cytryny i cukrem, dodać wymoczone rodzynki i zagotować. Teraz włożyć dzwonki karpia i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Dzwonki ostrożnie wyjąć na półmisek i polać sosem.Uwagi:Danie jest smaczne na gorąco i na zimno też.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: