ßßß
Cookit - przepis na Karp w sosie własnym na zimno
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Karp w sosie własnym na zimno
Składniki
Karp
Marchew
Cytryna
Cebula
Rodzynki
Goździk
Sól
Cukier
Liść laurowy
Wykonanie
Uwielbiam tradycyjnego, polskiego
karpia
. W ten sposób podany smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki:1 ½ kg
karpia
2
marchewki
1
cytryna
2
cebule
15 dag
rodzynek
3
goździki
10 dag pierników
sól
do smaku
cukier
do smaku
liść laurowy
Wykonanie:
Karpia
dobrze oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Litr
wody
zagotować z małą ilością
soku z cytryny
,
cukrem
,
cebulą
pokrojoną w drobną kostkę,
marchewką
pokrojoną w plasterki,
liściem laurowym
i
goździkami
i
rodzynkami
.
Do tego
wywaru
wrzucić
karpia
i gotować około 20 minut.
Gdy
karp
będzie miękki, dodać zmielone pierniki i gotować jeszcze przez 5 minut.
Kawałki
karpia
ułożyć na półmisku, polać sosem w którym się gotował. Podawać na zimno.
Źródło:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/10/karp-w-sosie-wasnym-na-zimno.html
Przepisy powiązane
Karp po śląsku
Karp w czerwonym winie
Kapusta czerwona mocno szmurowana
Karp po żydowsku
WIGILIJNY KARP MARYNOWANY
Składniki powiązane (0)