ßßß
Czerwona kapusta idealniepasuje jako dodatekdo różnego rodzaju mięs.Posiada piękną barwę,rozsiewa smakowity aromat i jest bardzo dobra.Użyłam około 1 kg kiszonejczerwonej kapusty,choć z powodzeniem możnazastąpić ją świeżą, którą należyuprzednio cienko poszatkować.Na dużej, głębokiej patelnipodsmażyłam jedną cebulę pokrojoną w piórka.Włożyłam kapustę, wymieszałam, chwilę smażyłam.Zalałam niepełną szklanką wołowego wywaru.Dodałam 3 goździki, liść laurowy, sok z jednej cytryny, trochę soli i cukruoraz garść rodzynek.Dusiłam pod przykryciem około pół godziny mieszając od czasu do czasu.Wywar wyparował, więc wlałam szklankę czerwonego, wytrawnego wina i dusiłam jeszcze około 20 minut.Na końcu doprawiłam odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.Nadaje się do serwowania na gorąco i na zimno.