ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna pięćdziesiąt dekagramów
mleko dwieście pięćdziesiąt mililitrów
cukier puder dziesięć-piętnaście dekagramów
margaryna piętnaście dekagramów
drożdże cztery dekagramów
jajka pięć sztuk
rodzynki dziesięć dekagramów
sól jedna szczypta
olejek waniliowy kilka krople
tłuszcz jedna porcja
bułka tarta według uznania
Wykonanie:
Z mąki,5 dekagramów drożdży i mleka przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.Do przesianej mąki dodać rozczyn,żółtka,sól i ciepły tłuszcz,starannie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia,zmieszać z ubitą pianą z białek,olejkiem oraz rodzynkami,przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.Po upieczeniu lekko przestudzić,wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem z wanilią.
Autor: krysia15
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: monpol6
Data: 2009-04-15
I pachnie jak u mamy :))
Autor: krysia15
Data: 2009-04-03
Haaa.bardzo smaczna!Proszę spróbować;)
Autor: Kaja
Data: 2009-03-23
musi być smaczna do herbatki lub kawy ...rewelacja!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7294/Babka-drozdzowa-z-rodzynkami