Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna pięćdziesiąt dekagramów
mleko dwieście pięćdziesiąt mililitrów
cukier puder dziesięć-piętnaście dekagramów
margaryna piętnaście dekagramów
drożdże cztery dekagramów
jajka pięć sztuk
rodzynki dziesięć dekagramów
sól jedna szczypta
olejek waniliowy kilka kropletłuszcz jedna porcja
bułka tarta według uznaniaWykonanie:Z
mąki,5 dekagramów
drożdży i
mleka przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.Do przesianej
mąki dodać rozczyn,
żółtka,
sól i ciepły tłuszcz,starannie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia,zmieszać z ubitą pianą z
białek,
olejkiem oraz
rodzynkami,przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą formy.Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.Po upieczeniu lekko przestudzić,wyjąć z formy i posypać
cukrem pudrem z
wanilią.Autor: krysia15Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: monpol6Data: 2009-04-15I pachnie jak u mamy :))Autor: krysia15Data: 2009-04-03Haaa.bardzo smaczna!Proszę spróbować;)Autor:
KajaData: 2009-03-23musi być smaczna do
herbatki lub
kawy ...rewelacja!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: