Wykonanie
Miały być babeczki, a wyszły mi wielkie
bułki drożdżowe. Jednak są pyszne i smaczne! Mówiłam,że uwielbiam ciasto drożdżowe? Na pewno mówiłam! Nie ma nic lepszego, niż gorące kakałko i babeczka drożdżowa! Albo masełko, albo i nawet
konfiturka. Pyszota! Rozpusta pod koniec roku!
Składniki na ciasto:500 g
mąki pszennejopakowanie świeżych
drożdży2
jajkapół szklanki
mlekapół szklanki
cukrupół kostki
margarynydodatkowo można użyć:
rodzynek, bądź
zapachu waniliowego np.Kruszonka:pół kostki
margarynypół szklanki
cukrumąkaPół szklanki
mleka podgrzewamy w rondelku, do delikatnie ciepłego
mleka skruszamy
drożdże, następnie mieszamy do ich rozpuszczenia. - odstawiamy do wyrośnięcia. W drugim rondelku rozpuszczamy pół kostki
margaryny, i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy 500g
mąki (przesiana, bądź nie - ja nie przesiałam) Wlewamy wyrośnięty rozczyn, ostudzoną
margarynę, wbijamy dwa
jajka, oraz dodajemy pół szklanki
cukru. Następnie wyrabiamy ciasto, musi być sprężyste i odchodzić od ręki. Gotowe ciasto odkładamy na około 40 min (wsadzone do miski, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce). Formę do muffinek wykładamy papierem do pieczenia (kwadrat 7x7) i wkłądamy kulkę, a następnie posypujemy kruszonką. Kruszonka: rozpuszczamy
margarynę w rondelku, niech chwilę przestygnie następnie dodajemy
cukier i
make, i miksujemy aż powstaną grudki. Pieczemy około 25 min w 170 stopniach.
Smacznego!