Wykonanie
"Kochanie musisz się pogodzić z tym, że inne kobiety mają ładniejsze kształty". Wiem, że powinnam, ale nie tak miały wyglądać. Zrobienie ich zaplanowałam już rok temu, po tym jak Bellis, wtedy jeszcze mieszkająca w Szwecji, pokazała je u siebie. Niewiele brakowałoby, a mogłabym sobie o nich nie przypomnieć. Na szczęście w paczce od Kamisa był
szafran, więc zapomnieć się nie dało.Przypominam, że jeszcze tylko dzisiaj możecie przysyłać zdjęcia do konkursu. Do wygrania jest kosz przypraw Kamis.
Składniki:250 ml
mleka1 g
szafranu25 g świeżych
drożdży (dałam 7 g instant)90 g
cukru pudru75 g
masła450 g
mąki pszennejszczypta
soli1
jajko-do posmarowania
rodzynkiWykonanie:Podgrzać
mleko do temperatury ciała, ok. 37°C i rozpuścić w nim
masło.
Szafran rozetrzeć z odrobiną
cukru (ja zrobiłam to niestety niezbyt dokładnie). W osobnym naczyniu pokruszyć
drożdże z
mąką, dodać
cukier i
cukier z
szafranem, wymieszać. (Ja dodałam
drożdże do
mąki i je wymieszałam).Wyrabiać ciasto ręcznie (ok. 10-15 min) lub robotem (ok. 5 min), dodając stopniowo
mleko z
masłem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, dodać
rodzynki.Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.Wyjąć ciasto na blat posypany
mąką, jeszcze raz wyrobić i podzielić na 15 części.Formować je na kształt litery "S". Odstawić do wyrośnięcia, nakryte ściereczką, na ok. 45 min. Wyrośnięte posmarować
jajkiem i włożyć do do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec ok. 12 min.
/wydrukuj przepis/