ßßß Cookit - przepis na Lussekatter - bułeczki szafranowe dla Świętej Łucji

Lussekatter - bułeczki szafranowe dla Świętej Łucji

nazwa

Wykonanie

"Kochanie musisz się pogodzić z tym, że inne kobiety mają ładniejsze kształty". Wiem, że powinnam, ale nie tak miały wyglądać. Zrobienie ich zaplanowałam już rok temu, po tym jak Bellis, wtedy jeszcze mieszkająca w Szwecji, pokazała je u siebie. Niewiele brakowałoby, a mogłabym sobie o nich nie przypomnieć. Na szczęście w paczce od Kamisa był szafran, więc zapomnieć się nie dało.
Przypominam, że jeszcze tylko dzisiaj możecie przysyłać zdjęcia do konkursu. Do wygrania jest kosz przypraw Kamis.
Składniki:
250 ml mleka
1 g szafranu
25 g świeżych drożdży (dałam 7 g instant)
90 g cukru pudru
75 g masła
450 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko-do posmarowania
rodzynki
Wykonanie:
Podgrzać mleko do temperatury ciała, ok. 37°C i rozpuścić w nim masło.
Szafran rozetrzeć z odrobiną cukru (ja zrobiłam to niestety niezbyt dokładnie). W osobnym naczyniu pokruszyć drożdże z mąką, dodać cukier i cukier z szafranem, wymieszać. (Ja dodałam drożdże do mąki i je wymieszałam).
Wyrabiać ciasto ręcznie (ok. 10-15 min) lub robotem (ok. 5 min), dodając stopniowo mleko z masłem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, dodać rodzynki.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
Wyjąć ciasto na blat posypany mąką, jeszcze raz wyrobić i podzielić na 15 części.
Formować je na kształt litery "S". Odstawić do wyrośnięcia, nakryte ściereczką, na ok. 45 min. Wyrośnięte posmarować jajkiem i włożyć do do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec ok. 12 min.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/12/Lussekatter-buleczki-szafranowe-dla-Swietej-Lucji.html