ßßß
Składniki:250 ml mleka1 g szafranu25 g świeżych drożdży (dałam 7 g instant)90 g cukru pudru75 g masła450 g mąki pszennejszczypta soli1 jajko-do posmarowaniarodzynki
Wykonanie:Podgrzać mleko do temperatury ciała, ok. 37°C i rozpuścić w nim masło.Szafran rozetrzeć z odrobiną cukru (ja zrobiłam to niestety niezbyt dokładnie). W osobnym naczyniu pokruszyć drożdże z mąką, dodać cukier i cukier z szafranem, wymieszać. (Ja dodałam drożdże do mąki i je wymieszałam).Wyrabiać ciasto ręcznie (ok. 10-15 min) lub robotem (ok. 5 min), dodając stopniowo mleko z masłem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, dodać rodzynki.Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.Wyjąć ciasto na blat posypany mąką, jeszcze raz wyrobić i podzielić na 15 części.Formować je na kształt litery "S". Odstawić do wyrośnięcia, nakryte ściereczką, na ok. 45 min. Wyrośnięte posmarować jajkiem i włożyć do do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec ok. 12 min.
/wydrukuj przepis/