Wykonanie
Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez baby drożdżowej.To taki symbol, od zawsze na wielkanocnym
stole. Polana lukrem, pełna
rodzynek, delikatnie cytrynowa.W moim rodzinnym domu pieczona zawsze w glinianych kamionkach.Choć aura za oknem nie przekonuje, Święta tuż tuż, czas więc pomyśleć, co w tym roku zagości na świątecznej liście łakoci ;)I jakbym nie kombinowała, to wychodzi mi, że tak jak piernik na Boże Narodzenie, tak Baba na Wielkanoc być musi.A jak mus, to mus!Przepis, z drobnymi zmianami, pochodzi z książki H. Dębskiego ''Współczesna kuchnia polska";Warszawa 19871/2 kg
mąki pszennej (dałam typ 500)250 ml
mleka10 -15 dkg
cukru pudru15 dkg
margaryny (lub
masła; dałam 12 dkg)4 dkg świeżych
drożdży5 jaj10 dkg
rodzynek (warto dać ciut więcej)szczypta
soliaromat waniliowy do smakutłuszcz i
bułka tarta do formyskórka otarta z 1
cytryny (dodałam od siebie)Dodatkowo:
sok z cytrynykilka łyżek
wodycukier pudercukrowa posypka lub
rodzynki do obsypania

Z
drożdży, odrobiny
cukru pudru i kilku łyżek ciepłego
mleka zrób rozczyn i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Rodzynki zalej wrzątkiem , przykryj talerzykiem i odstaw.
Białka oddziel od
żółtek. W dużej misce ubij
żółtka z
cukrem pudrem. Następnie dodaj rozczyn
drożdżowy, letnie
mleko, przesiej
mąkę, dodaj
aromat waniliowy, skórkę otartą z
cytryny, szczyptę
soli i wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Jako ostatni dodaj roztopiony i przestudzony tłuszcz i ponownie wyrabiaj całość, aż ciasto będzie lśniące. Nakryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Rodzynki odsącz z
wody i delikatnie obtocz w
mące (zapobiegnie to ich opadaniu w cieście).
Białka ubij na sztywną pianę.Do wyrośniętego ciasta dodaj
rodzynki i pianę z
białek i delikatnie wymieszaj całość.Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Formę wysmaruj
masłem i obsyp
bułką tartą. Napełnij formę
ciastem do 3/4 wysokości (z powyższej proporcji otrzymałam dwie babki jak na zdjęciu; piekłam w niższych formach).Wstaw babki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut- warto nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem; gdy będzie suchy, znaczy to, że babki są gotowe.Przestudzoną babkę udekoruj lukrem i kolorową posypką lub
rodzynkami.