Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 1 kilogramów
cytryna 1 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
cukier 3,5 łyżek stołowych
rodzynki 50 gramów
rum 50 mililitrów
orzechy włoskie 50 gramów
herbatniki 100 gramów
białka 4 sztuk
cukier puder 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztukWykonanie:Obrane, kwaśne
jabłka pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Skropić
sokiem z cytryny i przesmażyć na 3 łyżkach
masła. Dodać
cukier i dusić 5 minut. Zalane ciepła
wodą rodzynki odstawić na 15 minut. Osączone zalać
rumem i odstawić na 30 minut.
Orzechy włoskie lub laskowe posiekać, a
herbatniki pokruszyć. Resztą
masła wysmarować żaroodporne naczynie i wsypać
herbatniki. Wymieszać
jabłka z
rodzynkami oraz posiekanymi
orzechami i wyłożyć na
herbatniki. Ubić
białka z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Piane równomiernie rozłożyć na jabłkach. piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni do czasu, aż
beza się przyrumieni. Od razu podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: