ßßß Cookit - przepis na Jabłka zapiekane pod bezą

Jabłka zapiekane pod bezą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 1 kilogramów
cytryna 1 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
cukier 3,5 łyżek stołowych
rodzynki 50 gramów
rum 50 mililitrów
orzechy włoskie 50 gramów
herbatniki 100 gramów
białka 4 sztuk
cukier puder 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
Wykonanie:
Obrane, kwaśne jabłka pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny i przesmażyć na 3 łyżkach masła. Dodać cukier i dusić 5 minut. Zalane ciepła wodą rodzynki odstawić na 15 minut. Osączone zalać rumem i odstawić na 30 minut. Orzechy włoskie lub laskowe posiekać, a herbatniki pokruszyć. Resztą masła wysmarować żaroodporne naczynie i wsypać herbatniki. Wymieszać jabłka z rodzynkami oraz posiekanymi orzechami i wyłożyć na herbatniki. Ubić białka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Piane równomiernie rozłożyć na jabłkach. piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni do czasu, aż beza się przyrumieni. Od razu podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11638/Jablka-zapiekane-pod-beza