ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojabłka 1 kilogramówsok z cytryny według uznaniamasło 4 łyżek stołowychcukier 3,5 łyżek stołowychrodzynki 2 łyżek stołowychrum 50 mililitrówbiałka 4 sztukcukier puder 0,75 szklanekcukier waniliowy 1 sztukWykonanie:Obrane jabłka pokroić na cząstki usuwając gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. 3 łyżki masła rozpuścić w głębokiej patelni, wrzucić jabłka, mieszając, przesmażyć. Dodać cukier, wymieszać i dusić 5 minut. Rodzynki zalać ciepła wodą i odstawić na 5 minut. Osączyć, zalać rumem i odstawić na 30 minut, aby wchłonęły alkohol. Resztą masła natłuścić żaroodporna formę. Jabłka wymieszać z rodzynkami i wyłożyć do formy. Ubić białka na sztywna pianę, ubijając, dodawać stopniowo cukier puder, a na koniec cukier waniliowy. Sztywna pianę wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do czasu, aż beza ładnie się przyrumieni. Podawać na ciepło.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: