ßßß Cookit - przepis na Jabłkowy deser z piekarnika

Jabłkowy deser z piekarnika

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 1 kilogramów
sok z cytryny według uznania
masło 4 łyżek stołowych
cukier 3,5 łyżek stołowych
rodzynki 2 łyżek stołowych
rum 50 mililitrów
białka 4 sztuk
cukier puder 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
Wykonanie:
Obrane jabłka pokroić na cząstki usuwając gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. 3 łyżki masła rozpuścić w głębokiej patelni, wrzucić jabłka, mieszając, przesmażyć. Dodać cukier, wymieszać i dusić 5 minut. Rodzynki zalać ciepła wodą i odstawić na 5 minut. Osączyć, zalać rumem i odstawić na 30 minut, aby wchłonęły alkohol. Resztą masła natłuścić żaroodporna formę. Jabłka wymieszać z rodzynkami i wyłożyć do formy. Ubić białka na sztywna pianę, ubijając, dodawać stopniowo cukier puder, a na koniec cukier waniliowy. Sztywna pianę wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do czasu, aż beza ładnie się przyrumieni. Podawać na ciepło.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10883/Jablkowy-deser-z-piekarnika