Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 1 kilogramów
sok z cytryny według uznania
masło 4 łyżek stołowych
cukier 3,5 łyżek stołowych
rodzynki 2 łyżek stołowych
rum 50 mililitrów
białka 4 sztuk
cukier puder 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztukWykonanie:Obrane
jabłka pokroić na cząstki usuwając gniazda nasienne i skropić
sokiem z cytryny. 3 łyżki
masła rozpuścić w głębokiej patelni, wrzucić
jabłka, mieszając, przesmażyć. Dodać
cukier, wymieszać i dusić 5 minut.
Rodzynki zalać ciepła
wodą i odstawić na 5 minut. Osączyć, zalać
rumem i odstawić na 30 minut, aby wchłonęły
alkohol. Resztą
masła natłuścić żaroodporna formę.
Jabłka wymieszać z
rodzynkami i wyłożyć do formy. Ubić
białka na sztywna pianę, ubijając, dodawać stopniowo
cukier puder, a na koniec
cukier waniliowy. Sztywna pianę wyłożyć na
jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do czasu, aż
beza ładnie się przyrumieni. Podawać na ciepło.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: