ßßß Cookit - przepis na Jabłka pieczone pod cytrynową bezą

Jabłka pieczone pod cytrynową bezą

nazwa

Wykonanie

Słodki i aromatyczny deser z jabłek pod cytrynową bezą na biszkopcikach -oto ulubione łakocie dla małych i dużych łasuchów,idealne na domowy podwieczorek,najlepiej smakuje na ciepło.
Składniki
70 dag winnych jabłek
100 g podłużnych biszkoptów
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta cynamonu
3 białka jaj
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Biszkopciki pokruszyć,wsypać do ceramicznych małych kokilek do pieczenia.
Jabłka oskrobać pokroić na kawałki lub grubsze plasterki.W rondelku rozpuścić masło z cukrem,dodać jabłka i chwilę poddusić wszytko razem dodać szczyptę cynamonu do smaku.
Białka ubić na sztywną pianę,wsypać pod koniec cukier puder i wlać sok z cytryny,zmiksować.
Na pokruszone biszkopciki w foremkach wyłożyć jabłka a na wierzch posmarować cytrynową bezą. Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiec około 20-25 minut aż beza się zrumieni.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/09/jabka-pieczone-pod-cytrynowa-beza-sodki.html