ßßß Cookit - przepis na Torcik bezowy

Torcik bezowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
białka 10 sztuk
cukier puder 50 dekagramów
masło 20 dekagramów
żółtka 4 sztuk
Cukier drobny lub puder 12 dekagramów
cukier waniliowy 1 sztuk
aromat rumowy według uznania
Wykonanie:
Białka ubić z 10 dag cukru pudru,pod koniec dodawać stopniowo pozostały cukier,ubijać na parze około 30 minut.Masę zdjąć z ognia,dalej ubijać do czasu,aż ostygnie.Jedną trzecią rozsmarować na tortownicy wyłożonej pergaminem,wysuszyć w uchylonym piekarniku w temperaturze 130st.C,piec na lekko zarumieniony kolor,tak samo piec jeszcze dwie blachy.
NA KREM:
Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,naczynie wstawić do garnka z wrzątkiem i ubijać,aż masa zgęstnieje.Ostudzić,wymieszać z utartym masłem,dodając po kropelce rumu lub aromatu rumowego.Przełożyć bezowe blachy kremem,ozdobić.
Uwagi:
Rum lub aromat rumowy
Autor: krysia15
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: marzeniew
Data: 2009-04-19
Bezowe ciasto jest dość ciężkie do wykonania. Spróbuję.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7385/Torcik-bezowy