ßßß
            
        
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czegobiałka 10 sztukcukier puder 50 dekagramówmasło 20 dekagramówżółtka 4 sztukCukier drobny lub puder 12 dekagramówcukier waniliowy 1 sztukaromat rumowy według uznaniaWykonanie:Białka ubić z 10 dag cukru pudru,pod koniec dodawać stopniowo pozostały cukier,ubijać na parze około 30 minut.Masę zdjąć z ognia,dalej ubijać do czasu,aż ostygnie.Jedną trzecią rozsmarować na tortownicy wyłożonej pergaminem,wysuszyć w uchylonym piekarniku w temperaturze 130st.C,piec na lekko zarumieniony kolor,tak samo piec jeszcze dwie blachy.NA KREM:Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,naczynie wstawić do garnka z wrzątkiem i ubijać,aż masa zgęstnieje.Ostudzić,wymieszać z utartym masłem,dodając po kropelce rumu lub aromatu rumowego.Przełożyć bezowe blachy kremem,ozdobić.Uwagi:Rum lub aromat rumowyAutor: krysia15Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocKomentarze:Autor: marzeniewData: 2009-04-19Bezowe ciasto jest dość ciężkie do wykonania. Spróbuję.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: