Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
białka 10 sztuk
cukier puder 50 dekagramów
masło 20 dekagramów
żółtka 4 sztuk
Cukier drobny lub puder 12 dekagramów
cukier waniliowy 1 sztuk
aromat rumowy według uznaniaWykonanie:
Białka ubić z 10 dag
cukru pudru,pod koniec dodawać stopniowo pozostały
cukier,ubijać na parze około 30 minut.Masę zdjąć z ognia,dalej ubijać do czasu,aż ostygnie.Jedną trzecią rozsmarować na tortownicy wyłożonej pergaminem,wysuszyć w uchylonym piekarniku w temperaturze 130st.C,piec na lekko zarumieniony kolor,tak samo piec jeszcze dwie blachy.NA KREM:Utrzeć
żółtka z
cukrem i
cukrem waniliowym,naczynie wstawić do garnka z wrzątkiem i ubijać,aż masa zgęstnieje.Ostudzić,wymieszać z utartym
masłem,dodając po kropelce
rumu lub
aromatu rumowego.Przełożyć
bezowe blachy kremem,ozdobić.Uwagi:
Rum lub
aromat rumowyAutor: krysia15Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocKomentarze:Autor: marzeniewData: 2009-04-19
Bezowe ciasto jest dość ciężkie do wykonania. Spróbuję.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: