ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

Całkiem przypadkowo otrzymałam kosz jabłek. Oczka mi się uśmiechnęły i już wiedziałam na co je przeznaczę, na pyszną nietypową szarlotkę. Nietypową dlatego, że z dodatkiem ananasa i chrupiącą kruszonką. Jest to jedna z moich ulubionych szarlotek. Zachęcam do wypróbowania :] Ze słodkim ananasem najlepiej komponują się kwaśne jabłka.
Przygotowanie: 1 godzina | Pieczenie: 30-40minut
Składniki:
Ciasto
300g mąki
150g masła
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z cytryny
Nadzienie
1kg kwaśnych jabłek
50g cukru
cytryna
puszka ananasa
Kruszonka
100g orzechów włoskich
50g cukru
100g masła
50g płatków owsianych
2 łyżki pokruszonych herbatników
1 łyżeczka cukru waniliowego
Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki.
Ananasy pokroić na kawałki. Syrop ananasowy przelać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i chwilkę pogotować. Następnie dodać pokrojone w plasterki jabłka. Podgrzewać cały czas mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie. Dodać ananasa i wymieszać.
Przygotować kruszonkę. Rozgrzać na patelni masło, wsypać orzechy, płatki owsiane, pokruszone herbatniki, cukier cały czas mieszając smażyć około 5 minut.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, wyłożyć ciasto i podpiec w piekarniku nagrzanym do 220*C.
Posypać ciasto 1/2 częścią kruszonki, na niej rozłożyć nadzienie i przykryć resztą kruszonki. Piec ciasto 20 minut w temp.200*C Do momentu, aż kruszonka zrobi się złotawa.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/08/troche-inna-szarlotka.html