Wykonanie
Całkiem przypadkowo otrzymałam kosz
jabłek. Oczka mi się uśmiechnęły i już wiedziałam na co je przeznaczę, na pyszną nietypową szarlotkę. Nietypową dlatego, że z dodatkiem
ananasa i chrupiącą kruszonką. Jest to jedna z moich ulubionych szarlotek. Zachęcam do wypróbowania :] Ze słodkim
ananasem najlepiej komponują się kwaśne
jabłka.Przygotowanie: 1 godzina | Pieczenie: 30-40minutSkładniki:Ciasto300g
mąki150g
masła4
żółtka2 łyżki
cukru pudruskórka otarta z
cytrynyNadzienie1kg kwaśnych
jabłek50g
cukrucytrynapuszka
ananasaKruszonka100g
orzechów włoskich50g
cukru100g
masła50g
płatków owsianych2 łyżki pokruszonych
herbatników1 łyżeczka
cukru waniliowegoDo
mąki dodać
masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki.
Ananasy pokroić na kawałki.
Syrop ananasowy przelać do garnka, dodać
cukier,
sok z cytryny i chwilkę pogotować. Następnie dodać pokrojone w plasterki
jabłka. Podgrzewać cały czas mieszając, aż
jabłka zrobią się miękkie. Dodać
ananasa i wymieszać.Przygotować kruszonkę. Rozgrzać na patelni
masło, wsypać
orzechy,
płatki owsiane, pokruszone
herbatniki,
cukier cały czas mieszając smażyć około 5 minut.Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, wyłożyć ciasto i podpiec w piekarniku nagrzanym do 220*C.Posypać ciasto 1/2 częścią kruszonki, na niej rozłożyć nadzienie i przykryć resztą kruszonki. Piec ciasto 20 minut w temp.200*C Do momentu, aż kruszonka
zrobi się złotawa.