Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 30 dekagramów
jajka 4 sztuk
sól według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
woda mineralna gazowana 4 łyżek stołowych
cebule 3 sztuk
ser żółty 10 dekagramów
szczypiorek 1/2 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
masło 2 dekagramówWykonanie:Przygotować ciasto:
mąkę wymieszać z
jajkami, łyżeczką
soli,
gałką muszkatołową i
wodą mineralną na gładkie ciasto, przykryć, odstawić na 2 godziny.
Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zagotować w rondlu osoloną
wodę, dodać
olej. Porcję ciasta przełożyć na wilgotną deseczkę, długim nożem pokroić ciasto w paski. Przekładać na wrzątek, gotować kil¬ka minut (aż do wypłynięcia na powierzchnię
wody). Kluski wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na sitko. Przelać zimną
wodą, dobrze osaczyć. W ten sam sposób przygotować kluseczki z pozostałego ciasta. Ugotowane kluski przemieszać z tartym
żółtym serem. Następnie przełożyć do żaroodpornej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać kilka minut w temperaturze 200°C (aż do stopienia się
sera).
Masło rozgrzać, zrumienić na nim
cebulkę. Kluseczki z
cebulką przełożyć na cztery talerze, posypać
szczypiorkiem. Podawać bez¬pośrednio po przyrządzeniu (najlepiej z
sałatą).Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
seremKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29pychaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: