ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czegomąka 30 dekagramówjajka 4 sztuksól według uznaniagałka muszkatołowa według uznaniawoda mineralna gazowana 4 łyżek stołowychcebule 3 sztukser żółty 10 dekagramówszczypiorek 1/2 sztukolej 1 łyżek stołowychmasło 2 dekagramówWykonanie:Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z jajkami, łyżeczką soli, gałką muszkatołową i wodą mineralną na gładkie ciasto, przykryć, odstawić na 2 godziny. Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zagotować w rondlu osoloną wodę, dodać olej. Porcję ciasta przełożyć na wilgotną deseczkę, długim nożem pokroić ciasto w paski. Przekładać na wrzątek, gotować kil¬ka minut (aż do wypłynięcia na powierzchnię wody). Kluski wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na sitko. Przelać zimną wodą, dobrze osaczyć. W ten sam sposób przygotować kluseczki z pozostałego ciasta. Ugotowane kluski przemieszać z tartym żółtym serem. Następnie przełożyć do żaroodpornej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać kilka minut w temperaturze 200°C (aż do stopienia się sera). Masło rozgrzać, zrumienić na nim cebulkę. Kluseczki z cebulką przełożyć na cztery talerze, posypać szczypiorkiem. Podawać bez¬pośrednio po przyrządzeniu (najlepiej z sałatą).Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z seremKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29pychaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: