ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowiśnie z kompotu 720 mililitrówmasło 200 gramówcukier 200 gramówcukier waniliowy 1 sztukjajka 5 sztuksól 1 szczyptamąka 125 gramówproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychCynamon 0,5 łyżek deserowychgoździki mielone 1 łyżek deserowychorzechy włoskie mielone 150 gramóworzechy laskowe mielone 150 gramóworzechy laskowe 75 gramówcukier puder 150 gramówlikier orzechowy 1 łyżek stołowychsok z cytryny 1 łyżek stołowychorzechy włoskie 30 gramówWykonanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczypta soli na krem. Ucierając, stopniowo dodawać po jajku. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami, przyprawami oraz z 75g posiekanych orzechów laskowych. Mieszając, porcjami dodawać do masy. Wymieszać z osączonymi wiśniami.Ciasto przełożyć do wąskiej, 26 cm długiej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i po 30 minutach wyjąć z formy i wystudzić.Lukier: utrzeć cukier puder z likierem i sokiem z cytryny.Wierzch ciasta polać lukrem i ułożyć na nim cząstki orzechów włoskich. Odstawić na 2 godziny, aby lukier zastygł.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: