Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
wiśnie z kompotu 720 mililitrów
masło 200 gramów
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 5 sztuk
sól 1 szczypta
mąka 125 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
goździki mielone 1 łyżek deserowych
orzechy włoskie mielone 150 gramów
orzechy laskowe mielone 150 gramów
orzechy laskowe 75 gramów
cukier puder 150 gramów
likier orzechowy 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
orzechy włoskie 30 gramówWykonanie:Miękkie
masło utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym oraz szczypta
soli na krem. Ucierając, stopniowo dodawać po
jajku. Przesianą
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, mielonymi
orzechami, przyprawami oraz z 75g posiekanych
orzechów laskowych. Mieszając, porcjami dodawać do masy. Wymieszać z osączonymi
wiśniami.Ciasto przełożyć do wąskiej, 26 cm długiej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i po 30 minutach wyjąć z formy i wystudzić.
Lukier: utrzeć
cukier puder z
likierem i
sokiem z cytryny.Wierzch ciasta polać lukrem i ułożyć na nim cząstki
orzechów włoskich. Odstawić na 2 godziny, aby
lukier zastygł.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: