Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 150 gramów
miód 20 gramów
cukier 130 gramów
laska wanilii 1 sztuk
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
goździki mielone 0,25 łyżek deserowych
jajka 6 sztukskórka z
pomarańczy - otarta 1 łyżek deserowych
migdały - mielone 85 gramów
mak zmielony 85 gramów
mąka 20 gramów
sól 1 szczypta
wiśnie z kompotu 350 gramów
cukier puder 2 łyżek stołowychWykonanie:Miękkie
masło utrzeć z
cukrem i
miodem na krem, dodać
skórkę pomarańczową oraz miąższ z
wanilii. Ucierając, dodawać stopniowo po
jajku. Dodać
mąkę wymieszaną z
makiem,
migdałami oraz
sola. Połowę ciasta przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Rozłożyć osączone
wiśnie i rozsmarować na nich resztę ciasta. Piec ok. 50 minut w 175 stopniach. Wystudzić w formie.Przed podaniem wyjąć ciasto z formy i przez szablon w kształcie gwiazdy posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: