Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
olej 3 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
woda 3 łyżek stołowych
wiśnie wydrylowane 500 gramów
cukier 90 gramów
Cynamon 1 szczypta
goździki mielone 1 szczypta
masło 3 łyżek stołowych
cukier puder 2,5 łyżek stołowychWykonanie:Rozmrożone
wiśnie osączyć na sitku.Ciasto przesiana
mąkę wymieszać z
solą, dodać
jajko wymieszane z
olejem i letnia
wodą. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut.Następnie ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na oproszonym
mąka blacie, na bardzo cienki prostokąt. Pod płat podłożyć dłonie brzegiem do góry i ostrożnie rozciągać ciasto, aż osiągnie grubość papierowej bibułki.
Masło stopić i przestudzić. 2/2
masła rozsmarować na cieście i rozłożyć równomiernie
wiśnie, pozostawiając odstępy na brzegach.
Owoce posypać
cukrem,
cynamonem i
goździkami. Całość ostrożnie zwinąć i przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, linią zlepienia brzegów do dołu. Wierzch posmarować pozostałym
masłem. Piec 50 minut w 180 stopniach. Przestudzony strudel oprószyć
cukrem pudrem.Uwagi:Można podawać z sosem
waniliowym: 2
żółtka utrzeć z 2 łyżkami
cukru i łyżeczką
mąki ziemniaczanej. Połączyć z 250 ml gorącego
mleka, dodać pół
laski wanilii i gotować do zgęstnienia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: