ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmleko 0,5 szklanekmasło 125 gramówcukier 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukanyż mielony 0,5 łyżek stołowychsól 1 szczyptaCynamon 1 szczyptadrożdże 75 gramówjajka 1 sztukskórka z cytryny - otarta 1 sztukfigi suszone 100 gramówmorele suszone 100 gramówrodzynki 100 gramówwiśnie w cukrze 100 gramówkonfitura z moreli 3 łyżek stołowychWykonanie:Drożdże rozprowadzić w letnim mleku i odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej maki dodać jajko, miękkie masło, cukier, sól, cukier waniliowy, anyż, cynamon, skórkę cytrynową oraz wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 minut).Morele i figi pokroić w kostkę. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i osączyć. Część owoców pozostawić do dekoracji, a resztę dodać do ciasta i zagnieść. Z ciasta uformować roladę o długości ok. 30cm i włożyć do podłużnej wąskiej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 190 stopniach ok. 45 minut. Ostudzić.Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito i posmarować nią ciasto oraz udekorować kwiatkami wykonanymi z rodzynek i wiśni.Uwagi:Konfiturę można zastąpić miodem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaKomentarze:Autor: pawloData: 2010-12-23a orzechy ?? ja dodaje do ciasta mieszankę orzechów, samo zdrowieDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: