Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 0,5 szklanek
masło 125 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
anyż mielony 0,5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
Cynamon 1 szczypta
drożdże 75 gramów
jajka 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
figi suszone 100 gramów
morele suszone 100 gramów
rodzynki 100 gramów
wiśnie w cukrze 100 gramów
konfitura z
moreli 3 łyżek stołowychWykonanie:
Drożdże rozprowadzić w letnim
mleku i odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej
maki dodać
jajko, miękkie
masło,
cukier,
sól,
cukier waniliowy,
anyż,
cynamon,
skórkę cytrynową oraz wyrośnięte
drożdże i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
Morele i
figi pokroić w kostkę.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i osączyć. Część
owoców pozostawić do dekoracji, a resztę dodać do ciasta i zagnieść. Z ciasta uformować roladę o długości ok. 30cm i włożyć do podłużnej wąskiej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 190 stopniach ok. 45 minut. Ostudzić.Podgrzaną
konfiturę przetrzeć przez sito i posmarować nią ciasto oraz udekorować kwiatkami wykonanymi z
rodzynek i
wiśni.Uwagi:
Konfiturę można zastąpić
miodem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaKomentarze:Autor: pawloData: 2010-12-23a
orzechy ?? ja dodaje do ciasta mieszankę
orzechów, samo zdrowieDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: