ßßß Cookit - przepis na Ciasto bakaliowe

Ciasto bakaliowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 0,5 szklanek
masło 125 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
anyż mielony 0,5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
Cynamon 1 szczypta
drożdże 75 gramów
jajka 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
figi suszone 100 gramów
morele suszone 100 gramów
rodzynki 100 gramów
wiśnie w cukrze 100 gramów
konfitura z moreli 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić w letnim mleku i odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej maki dodać jajko, miękkie masło, cukier, sól, cukier waniliowy, anyż, cynamon, skórkę cytrynową oraz wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
Morele i figi pokroić w kostkę. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i osączyć. Część owoców pozostawić do dekoracji, a resztę dodać do ciasta i zagnieść. Z ciasta uformować roladę o długości ok. 30cm i włożyć do podłużnej wąskiej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 190 stopniach ok. 45 minut. Ostudzić.
Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito i posmarować nią ciasto oraz udekorować kwiatkami wykonanymi z rodzynek i wiśni.
Uwagi:
Konfiturę można zastąpić miodem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Komentarze:
Autor: pawlo
Data: 2010-12-23
a orzechy ?? ja dodaje do ciasta mieszankę orzechów, samo zdrowie
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9718/Ciasto-bakaliowe