ßßß Cookit - przepis na Wilgotne ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych

Wilgotne ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych

nazwa

Wykonanie

Szukasz pomysłu na coś oryginalnego? Chcesz zaskoczyć swoich gości nowym deserem, który rozpieści ich kubki smakowe i sprawi, że z przyjemnością poproszą o dokładkę? Przed Tobą unowocześniona receptura na wilgotne ciasto czekoladowe typu brownie z kawałkami chrupiących, aromatycznych orzechów laskowych. To prosty i szybki przepis na idealny deser do popołudniowej kawy. Sprawdź i przekonaj się sam!
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznego brownie to ten przepis jest dla Ciebie. Przygotuj długą keksówkę, włóż fartuszek i zakasaj rękawy. Do dzieła!
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180℃.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej,
310 g jogurtu naturalnego greckiego,
10 g proszku do pieczenia,
220 g cukru,
2 jajka rozmiar L,
85 g oleju roślinnego,
30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
8 g cynamonu,
4 g mielonej wanilii lub 8 g cukru waniliowego,
100-120 g orzechów laskowych,
2 tabliczki czekolady mocno mlecznej z orzechami laskowymi E.Wedel.
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki pszennej,
20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
65 g cukru,
55 g zimnego masła.
Wykonanie ciasta rozpocznij od przygotowania kruszonki.
Odmierz składniki, a następnie wszystkie zagnieć w piękną, gładką kulę. Jeśli masa nie chce się kleić, dodaj masła, jeśli jest zbyt rzadka dodaj łyżkę mąki. Ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce, aby było twarde.
Rada : Zapomniałeś zrobić kruszonkę przed ciastem? Zagnieć składniki, jak w przepisie i włóż kulę do zamrażarki na kilkanaście minut.
Następnie czas na ciasto czekoladowe . Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. Wsyp cukier i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz ze sobą jajka, olej i jogurt. Czekoladę i orzechy pokrój na drobne kawałki. Następnie delikatnym ruchem wlej jajeczną masę do suchych składników i subtelnie wymieszaj obie części ze sobą, aby powstało lekko klejące, aksamitne w dotyku ciasto.
Sięgnij po foremkę i połowę przygotowanej masy wylej do środka. Postaraj się, aby każdy brzeg foremki był dokładnie otulony czekoladowym ciastem. Na wierzch wysyp połowę pokrojonych orzechów i czekolady, a następnie przykryj je, niczym kołderką, pozostałą częścią czekoladowej masy. Zewnętrzną częścią łyżki wygładź powierzchnię ciasta i udekoruj je resztą orzechów oraz czekolady. Większe kawałki możesz delikatnie wsunąć nieco głębiej w pyszną masę.
Na koniec wyciągnij zimną kulę ciasta, oderwij od niego kawałek i zetrzyj nad ciastem na grubych oczkach. Powtarzaj czynność, aż całość przykryje się grubą warstwą słodkiej kruszonki.
Tak przygotowany deser piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z pieca, pozostaw na 10-15 minut i szybkim ruchem wyłóż je ze środka.
Ciasto przypomina w konsystencji brownie . Jest lekko mokre, zbite i bardzo aromatyczne. Kawałki czekolady rozpuszczą się pod wpływem ciepła i sprawią, że wypiek będzie miał bardzo ciekawą konsystencję. Dodatek orzechów urozmaica smak i sprawia, że wypiek ma niesamowity zapach. Deser świetnie sprawdzi się również w roli tortu, wystarczy tylko podwoić lub potroić ilość składników.
Ciasto czekoladowe należy podawać w towarzystwie lodów lub gorącej czekolady do picia. Smacznego!
Źródło:http://www.niezlababka.pl/wilgotne-ciasto-czekoladowe-z-kawalkami-orzechow-laskowych