Wykonanie
Szukasz pomysłu na coś oryginalnego? Chcesz zaskoczyć swoich gości nowym deserem, który rozpieści ich
kubki smakowe i sprawi, że z przyjemnością poproszą o dokładkę? Przed Tobą unowocześniona receptura na wilgotne ciasto
czekoladowe typu brownie z kawałkami chrupiących, aromatycznych
orzechów laskowych. To prosty i szybki przepis na idealny deser do popołudniowej
kawy. Sprawdź i przekonaj się sam!Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznego brownie to ten przepis jest dla Ciebie. Przygotuj długą keksówkę, włóż fartuszek i zakasaj rękawy. Do dzieła!Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180℃.Składniki na ciasto:250 g
mąki pszennej,310 g
jogurtu naturalnego greckiego,10 g
proszku do pieczenia,220 g
cukru,2
jajka rozmiar L,85 g
oleju roślinnego,30 g
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,8 g
cynamonu,4 g mielonej
wanilii lub 8 g
cukru waniliowego,100-120 g
orzechów laskowych,2 tabliczki
czekolady mocno
mlecznej z
orzechami laskowymi E.Wedel.Składniki na kruszonkę:50 g
mąki pszennej,20 g
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,65 g
cukru,55 g zimnego
masła.Wykonanie ciasta rozpocznij od przygotowania kruszonki.Odmierz składniki, a następnie wszystkie zagnieć w piękną, gładką kulę. Jeśli masa nie chce się kleić, dodaj
masła, jeśli jest zbyt rzadka dodaj łyżkę
mąki. Ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce, aby było twarde.Rada : Zapomniałeś zrobić kruszonkę przed ciastem? Zagnieć składniki, jak w przepisie i włóż kulę do zamrażarki na kilkanaście minut.Następnie czas na ciasto
czekoladowe . Do dużej miski przesiej
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
przyprawy. Wsyp
cukier i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz ze sobą
jajka,
olej i
jogurt.
Czekoladę i
orzechy pokrój na drobne kawałki. Następnie delikatnym ruchem wlej jajeczną masę do suchych składników i subtelnie wymieszaj obie części ze sobą, aby powstało lekko klejące, aksamitne w dotyku ciasto.Sięgnij po foremkę i połowę przygotowanej masy wylej do środka. Postaraj się, aby każdy brzeg foremki był dokładnie otulony
czekoladowym ciastem. Na wierzch wysyp połowę pokrojonych
orzechów i
czekolady, a następnie przykryj je, niczym kołderką, pozostałą częścią czekoladowej masy. Zewnętrzną częścią łyżki wygładź powierzchnię ciasta i udekoruj je resztą
orzechów oraz
czekolady. Większe kawałki możesz delikatnie wsunąć nieco głębiej w pyszną masę.Na koniec wyciągnij zimną kulę ciasta, oderwij od niego kawałek i zetrzyj nad
ciastem na grubych oczkach. Powtarzaj czynność, aż całość przykryje się grubą warstwą słodkiej kruszonki.Tak przygotowany deser piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z pieca, pozostaw na 10-15 minut i szybkim ruchem wyłóż je ze środka.Ciasto przypomina w konsystencji brownie . Jest lekko mokre, zbite i bardzo aromatyczne. Kawałki
czekolady rozpuszczą się pod wpływem ciepła i sprawią, że wypiek będzie miał bardzo ciekawą konsystencję. Dodatek
orzechów urozmaica smak i sprawia, że wypiek ma niesamowity zapach. Deser świetnie sprawdzi się również w roli
tortu, wystarczy tylko podwoić lub potroić ilość składników.Ciasto
czekoladowe należy podawać w towarzystwie
lodów lub gorącej
czekolady do picia. Smacznego!