Wykonanie

Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na pyszną
sałatkę gyros, ale podaną nieco inaczej. Zazwyczaj podaje się ją warstwowo - układa się poszczególne warstwy w misce. Ja zrobiłam w formie takiej sałatki na talerzach - dla każdego super pyszna porcja.
Powiem wam, że smakowała super a zjedliśmy ją na obiad. Polecam, będzie wam smakowała.Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i smacznego.Składniki:- 400 g
filetu z kurczaka-
papryka żółta i czerwona- kilka
ogórków konserwowych- puszka
kukurydzy-
kapusta pekińska-
sól i
pieprz- łyżeczka
papryki wędzonej- 2 łyżeczki
przyprawy do gyrosa- 2 łyżki
szczypioruSos - po 3 łyżki
majonezu,
jogurtu naturalnego,
ketchupu plus
sól i
pieprzMięso kroimy w kostkę i przyprawiamy
papryką wędzoną,
przyprawą czosnkową,
solą i
pieprzem. Mieszamy i podsmażamy na patelni na łyżce
oleju.
Kapustę pekińską kroimy na paseczki,
paprykę czerwoną i żółtą w kostkę,
ogórki także w kostkę.Do misek przekładamy
kapustę, układamy
papryki,
ogórki,
kukurydzę,
mięso.Przygotowujemy sos -
majonez mieszamy z
jogurtem i
ketchupem,
solą i
pieprzem. Polewamy
sałatkę i posypujemy jeszcze
szczypiorkiem.
Sałatka gyros często gości u nas na różnych spotkaniach, imprezach czy świętach.

