Wykonanie
Uwielbiam te krokiety. Moja mama ma taki patent, żeby naleśniki dzielić na 3 części. Dzięki
czemu krokiety wychodzą uroczo malutkie, takie na 2 kęsy. Co przy obfitości stołu wigilijnego i chęci skosztowania każdej potrawy jest bardzo korzystne 😉SKŁADNIKI / 24 sztukiCIASTO
mąka pszenna, 1 szkl.ziemne
mleko, 2/3 szkl.zimna
woda, 2/3 szkl.
jajka, 3 duże
sól, 1/4 łyżeczkistopione
masło, 3 łyżki +
masło do smażeniaFARSZ
cebula, 1 duża
czosnek, 2 ząbki
pieczarki, 800 g
sól,
pieprznatka pietruszki, 2 małe pęczki
ser żółty, 150 gPANIERKA
jajka, 2 szt.
bułka tartaolej do smażeniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWszystkie składniki na ciasto zmiksować. Gotową mieszankę włożyć do lodówki na pół godziny. Patelnię ustawić na średnim ogniu. Kiedy się nagrzeje posmarować niewielką ilością stopionego
masła. Naleśniki smażyć krótko z obu stron.Na
maśle zeszklić drobno posiekaną
cebulę i
czosnek. Dodać starte na grubych oczkach tarki
pieczarki. Przyprawić
solą i
pieprzem. Smażyć do momentu, aż
woda wyparuje, a
pieczarki ładnie się zarumienią. Wymieszać z posiekaną
natką pietruszki. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Kiedy farsz na wpół wystygnie, dodać
starty ser i wymieszać.Na każdy naleśnik nakładać po 2-3 łyżki farszu. Równomiernie rozsmarować. Zwinąć w rulon. Delikatnie spłaszczyć. Końcówki odciąć. Każdy rulon przekroić na 3 części.
Jajka rozbełtać w miseczce. Do drugiej wyspać
bułkę tartą. Krokiety obtaczać w
jajku i
bułce, a następnie smażyć z obu stron na złoty kolor na sporej ilości
oleju. Odsączać na ręcznikach papierowych.