ßßß
Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych w paskusłodka papryka mielonaostra papryka mielonasól, pieprzmąka pszenna do obtoczenia mięsasmalec do smażenia2 cebule1 kg kiszonej kapusty200g. suszonych śliwek2 garście suszonych grzybów2 liście lauroweparę kulek ziela angielskiego2 łyżki suszonego majerankusól, pieprz( woda lub bulion/ rosół)Przygotowanie: Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę.Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki między kośćmi.Obsypać słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.Kawałki mięsa obtaczać w mące pszennej, smażyć na rozgrzanym smalcu, na rumiano z obu stron.Kapustę obgotować, odcedzić.Obrane cebule pokroić w piórka.Na oddzielnej patelni zeszklić cebulę, dodać kapustę, grzyby oraz suszone śliwki.Smażyć przez 10 min co jakiś czas mieszając.Do garnka przełożyć mięso oraz kapustę, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.Całość zalać wodą/bulionem do wysokości składników.Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.Dusić na minimalnym gazie kolejne 60 min.
Smacznego