Wykonanie
Żeberka wieprzowe duszone w aromatycznej
kiszonej kapuście z dodatkiem
suszonych grzybów i
śliwek.Danie świetnie smakuje z ziemniaczanym piuree, doprawionym
chrzanem.
Składniki: 1,5 kg
żeberek wieprzowych w pasku
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
sól,
pieprzmąka pszenna do obtoczenia
mięsasmalec do smażenia2
cebule1 kg
kiszonej kapusty200g. suszonych
śliwek2 garście
suszonych grzybów2
liście lauroweparę kulek
ziela angielskiego2 łyżki suszonego
majerankusól,
pieprz(
woda lub bulion/ rosół)Przygotowanie:
Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę.
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki
między kośćmi.Obsypać słodką i
ostrą papryką,
solą i
pieprzem.Kawałki
mięsa obtaczać w
mące pszennej, smażyć na rozgrzanym
smalcu, na rumiano z obu stron.
Kapustę obgotować, odcedzić.Obrane
cebule pokroić w piórka.Na oddzielnej patelni zeszklić
cebulę, dodać
kapustę,
grzyby oraz
suszone śliwki.Smażyć przez 10 min co jakiś czas mieszając.Do garnka przełożyć
mięso oraz
kapustę, dodać
liście laurowe oraz
ziele angielskie.Całość zalać wodą/bulionem do wysokości składników.Doprawić
majerankiem,
solą i
pieprzem.Dusić na minimalnym gazie kolejne 60 min.
Smacznego