Wykonanie
Pierwszy raz robiłam bigos bez
mięsa i
powiem Wam szczerze, że jestem nim zachwycona. Zdrowo i dietetycznie :)
Składniki:0,5 kg
kapusty kiszonej1
gruszka1
jabłko1
marchewka50 g suszonych
śliwek250 g
pieczarekmała garść
suszonych grzybów (około 50 - 80 g)1
cebula1 płaska łyżeczka
majerankupo 3 ziarna jałowca,
ziela angielskiego,
pieprzu1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
ostrej papryki1/2 łyżki
soli himalajskiej
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka zalać
wodą tyle by ją odrobinę przykrywała dodać
suszone grzyby, zagotować. Obrać
gruszkę,
jabłko i
marchewkę. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, przełożyć do
kapusty i gotować.
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
Pieczarki opłukać, pokroić, przesmażyć na łyżce
oleju kokosowego.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i również przesmażyć do zrumienienia, dodać wraz z
pieczarkami i
śliwkami do
kapusty. Przyprawić i gotować około 1 godziny na niewielkim ogniu. Podlać odrobinę
wodą gdy odparuje. Bigos powinien być gęsty.Smacznego :)