ßßß Cookit - przepis na Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz robiłam bigos bez mięsa i powiem Wam szczerze, że jestem nim zachwycona. Zdrowo i dietetycznie :)
Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej
1 gruszka
1 jabłko
1 marchewka
50 g suszonych śliwek
250 g pieczarek
mała garść suszonych grzybów (około 50 - 80 g)
1 cebula
1 płaska łyżeczka majeranku
po 3 ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżki soli himalajskiej
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka zalać wodą tyle by ją odrobinę przykrywała dodać suszone grzyby, zagotować. Obrać gruszkę, jabłko i marchewkę. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, przełożyć do kapusty i gotować. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki opłukać, pokroić, przesmażyć na łyżce oleju kokosowego. Cebulę obrać, pokroić w piórka i również przesmażyć do zrumienienia, dodać wraz z pieczarkami i śliwkami do kapusty. Przyprawić i gotować około 1 godziny na niewielkim ogniu. Podlać odrobinę wodą gdy odparuje. Bigos powinien być gęsty.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2016/02/bigos-wegetarianski.html