Inspiracja TUSkładniki:1 kg kapusty kiszonej40 g szuszonych podgrzybków150 g pieczarek200 g wędzonych śliwek2 średnie cebule4 listki laurowe8 ziarenek ziela angielskiego2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki1 płaska łyżeczka ostrej papryki1 płaska łyżeczka pieprzu mielonegoopcjonalnie:1-2 łyżki koncentratu pomidorowegoDo garnka wlewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy kilka minut.Kiszoną kapustę odciskamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z cebulą. Dodajemy rozdrobnione grzyby,pieczarki, śliwki i przyprawy.Zalewamy wszystko wodą tak, żeby całość była lekko zakryta.Całość gotujemy około 3 godzin, na niezbyt wielkim ogniu, mieszając co jakiś czas. Jeśli woda wyparuje za bardzo - podlewamy bigos.Dodajemy koncentrat ( nie jest to konieczne) doprawiamy.Można dodać do bigosu odrobinę śliwowicy lub podsmażone kiełbaskisojowe ( to zbliży smak do wersji mięsnej).Bigos najlepiej smakuje na następny dzień gdy wszystkie smaki się przegryzą.