ßßß Cookit - przepis na Wegetariański bigos

Wegetariański bigos

nazwa

Wykonanie

Inspiracja TU
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
40 g szuszonych podgrzybków
150 g pieczarek
200 g wędzonych śliwek
2 średnie cebule
4 listki laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
opcjonalnie:
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy kilka minut.
Kiszoną kapustę odciskamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z cebulą. Dodajemy rozdrobnione grzyby,pieczarki, śliwki i przyprawy.
Zalewamy wszystko wodą tak, żeby całość była lekko zakryta.
Całość gotujemy około 3 godzin, na niezbyt wielkim ogniu, mieszając co jakiś czas. Jeśli woda wyparuje za bardzo - podlewamy bigos.
Dodajemy koncentrat ( nie jest to konieczne) doprawiamy.
Można dodać do bigosu odrobinę śliwowicy lub podsmażone kiełbaski sojowe ( to zbliży smak do wersji mięsnej).
Bigos najlepiej smakuje na następny dzień gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2013/10/wegetarianski-bigos.html