ßßß
Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie porcjujemy według uznania.ReklamaPrzyprawiamy każde z osobna szczyptą soli, pieprzu ziołowego, czosnkiem w proszku, papryką w proszku i majerankiem.
Przykrywamy talerzem lub obwijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na jakieś 40 minut.
Grzyby zalewamy letnią lub ciepłą wodą i odstawiamy by się namoczyły – zmiękły. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w pół-talarki – nie za cienko.
Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym smalcu – ja zużywam około pół kostki na całe smażenie. Przekładamy je następnie do garnka z gotującą się wodą w której są 2 listki laurowe i 5 ziarenek ziela anielskiego. Wody leję tyle, aby prawie przykryła żeberka. Już po przełożeniu z patelni do garnka pierwszej partii, wrzucam odcedzone z wody grzybki.

Wciąż na tej samej patelni podsmażam delikatnie cebulkę, a w momencie kiedy już zacznie się rumienić wsypuję 2 łyżki mąki pszennej i razem mieszam całość. Tą gotową zasmażkę w całości przekładam do garnka z żeberkami. Jeżeli coś z obsmażania mięsa zostało jeszcze na patelni, to podlewam odrobiną wody i wlewam do całości.
Całość gotuję/duszę pod przykryciem na małym ogniu około godzinę-półtorej, aż mięso będzie miękkie. Podaję z kaszą i ogórkiem.
