Wykonanie
Lista składników3
jajka 1 łyżka
masła szczypta
soli 4 czubate łyżki
cukru 1 łyżeczka
proszku do pieczenia sok z połowy
cytryny 3 czubate łyżki
mąki pszennej 50 g
orzechów cukier waniliowy jabłka, tyle żeby było dno przykryteSezon na jabłuszka, uwielbiam je w każdej postaci. Tym razem zrobiłam jabłuszka zapiekane pod pierzynką
biszkoptową.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Dno naczynia wysmarować
masłem. Połówki
jabłek rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.Przygotowanie ciasta –
białka z
solą ubić na sztywną pianę. Bardzo powoli wsypywać
cukier i
cukier waniliowy, ciągle ubijać. Następnie dodawać po jednym
żółtku, wlać
sok z cytryny. Ciągle ubijać.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Składniki suche powoli dodawać do masy jajecznej, ale mieszać już łyżką i bardzo powoli.
Orzechy rozdrobnić i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie.Masę jajeczną wylać na
jabłka. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30- 35 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu patyczka z ciasta musi on być suchy.

Ciasto posypać
cukrem pudrem.Najlepiej smakuje na ciepło z gałką
lodów.Polecam, pycha.