ßßß
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Dno naczynia wysmarować masłem. Połówki jabłek rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.Przygotowanie ciasta – białka z solą ubić na sztywną pianę. Bardzo powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny. Ciągle ubijać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Składniki suche powoli dodawać do masy jajecznej, ale mieszać już łyżką i bardzo powoli. Orzechy rozdrobnić i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie.Masę jajeczną wylać na jabłka. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30- 35 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu patyczka z ciasta musi on być suchy.
Ciasto posypać cukrem pudrem.Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów.Polecam, pycha.