Wykonanie
SKŁADNIKI / 8
bułekCIASTO
mąka pszenna, 380 g
jajko, 1 sztuka
żółtko, 1 sztukaletnie
mleko, 190 mlmiękkie
masło, 60 g
cukier, 70 g
sól, 2 szczypty
drożdże suche, 7 gNADZIENIE
śliwki, około 450 g
cukier brązowy, 2 łyżki
cynamon, 1 łyżeczka
kardamon, 1 łyżeczkaPOSYPKA
cukier brązowy, 2 łyżki
cynamon, 1 łyżeczka
kardamon, 1/2 łyżeczkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać mikserem na wolnych obrotach przez około 10 minut lub do momentu, aż masa będzie ładnie odchodziła od ścianek miski. Ciasto będzie miękkie i kleiste, ale nie należy dodawać więcej
mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub do podwojenia objętości.Ze
śliwek usunąć pestki. Jeśli są duże pokroić na mniejsze części.
Śliwki, nie pestki 😉 Wymieszać z
cukrem i przeprawami, odstawić.Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozbić palcami na placek o grubości 1 cm. Na każdy placuszek nakładać po 2 łyżki
owoców. Dokładnie zlepić brzegi. Formować okrągłe
bułki i obsypać delikatnie
mąką (szczególnie
spody drożdżówek, zapobiegnie to przyklejeniu ciasta do formy). Ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy, drożdżówki jeszcze urosną. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do ponownego rozrostu.Posmarować
białkiem rozbełtanym z 1 łyżką
mleka. Wierzch posypać
cukrem wymieszanym z przeprawami. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni.
Bułki piec przez około 15-18 minut.