ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI / 8 bułek
CIASTO
mąka pszenna, 380 g
jajko, 1 sztuka
żółtko, 1 sztuka
letnie mleko, 190 ml
miękkie masło, 60 g
cukier, 70 g
sól, 2 szczypty
drożdże suche, 7 g
NADZIENIE
śliwki, około 450 g
cukier brązowy, 2 łyżki
cynamon, 1 łyżeczka
kardamon, 1 łyżeczka
POSYPKA
cukier brązowy, 2 łyżki
cynamon, 1 łyżeczka
kardamon, 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać mikserem na wolnych obrotach przez około 10 minut lub do momentu, aż masa będzie ładnie odchodziła od ścianek miski. Ciasto będzie miękkie i kleiste, ale nie należy dodawać więcej mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub do podwojenia objętości.
Ze śliwek usunąć pestki. Jeśli są duże pokroić na mniejsze części. Śliwki, nie pestki 😉 Wymieszać z cukrem i przeprawami, odstawić.
Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozbić palcami na placek o grubości 1 cm. Na każdy placuszek nakładać po 2 łyżki owoców. Dokładnie zlepić brzegi. Formować okrągłe bułki i obsypać delikatnie mąką (szczególnie spody drożdżówek, zapobiegnie to przyklejeniu ciasta do formy). Ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy, drożdżówki jeszcze urosną. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do ponownego rozrostu.
Posmarować białkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z przeprawami. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Bułki piec przez około 15-18 minut.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/drozdzowki-ze-sliwkami