ßßß
Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu, podgrzewanie góra – dół. Masło rozpuść na patelni smaż w niskiej temperaturze aż będzie lekko brązowe. Osobiście smażyłam na kuchni indukcyjnej na 4 poziomie przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masło się nie przypaliło. Można również smażyć masło w wyższej temperaturze ale o wiele krócej bo tylko 2-3 minuty i energicznie mieszając.Do masła wlać mleko, dodać jajka, 300 g cukru, waniliowy ekstrakt, sól i wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać odważoną mąkę z proszkiem do piecznia. Dodać do maślanej masy i wymieszać balonową trzepaczką, nie miksować.Foremkę o rozmiarach 22 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto na dno. Przepołowione śliwki włóż do miski z resztą cukru i cynamonem. Przemieszaj aby śliwki były obtoczone . Ułóż śliwki na cieście. Posyp resztą cynamonowego cukru, który nie przykleił się do śliwek. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz przez 25 – 35 minut. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.W międzyczasie przygotuj cynamonowa polewę. Zrumień masło na patelni podobnie jak to dodane do ciasta. Następnie wlej syrop, wsyp cukier puder, cynamon i mieszaj aż polewa będzie gładka i jednolita. Polej ciasto polewą, odczekaj aż polewa zastygnie, po czym pokrój ciasto na 16 kawałków. Smacznego!