Wykonanie
4 . 9 (97.5%) 8 vote[s]Sycylijska potrawka z
kurczaka to genialnie prosty i smaczny obiad. Gęsty aromatyczny
sos pomidorowy gra tu pierwszy
plan , do tego
zioła i soczyste udka bez kości i skóry .. Poezja , a dodatkowo dość niskokaloryczne i zdrowe . Polecam taki posiłek na upalne dni . Potrawka doskonale
daje się odgrzewać , nie tracąc nic na jakości , a to sprawia ,że można ją przygotować nawet dzień wcześniej . Uwielbiam takie dania , które ułatwiają życie 😉

składniki na około 3 osoby:0 , 5 kg udek bez kości i skóry1 puszka
pomidorów krojonych4 ząbki
czosnku3
szalotki4 łyżki gęstej pasaty pomidorowej1/2 łyżeczki
suszonych pomidorów ,
płatki1/2 łyżeczki suszonej
bazylii1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonego , zmielonego
rozmarynu1 łyżka ciemnego
octu balsamicznego1 łyżeczka
brązowego cukrusól ,
ostra papryka do smakudodatkowo :
oliwa do smażeniaświeża
bazylia do posypania


Udka płuczemy pod zimną
wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Doprawiamy
solą i
ostrą papryką do smaku i podsmażamy na
oliwie . Jak się mocno zrumienią dodajemy siekane
szalotki ,i wyciśnięty praską
czosnek . Smażymy jeszcze chwilę , do momentu aż
szalotka zmięknie i się lekko podsmaży . Dodajemy
pomidory z puszki , passatę i wszystkie
zioła oraz
cukier i
ocet balsamiczny . Doprawiamy
solą i
ostrą papryką do smaku , dusimy na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając , aż
mięso zmięknie . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami obficie posypaną świeżą
bazylią . Smacznego !