ßßß
składniki na około 3 osoby:0 , 5 kg udek bez kości i skóry1 puszka pomidorów krojonych4 ząbki czosnku3 szalotki4 łyżki gęstej pasaty pomidorowej1/2 łyżeczki suszonych pomidorów , płatki1/2 łyżeczki suszonej bazylii1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonego , zmielonego rozmarynu1 łyżka ciemnego octu balsamicznego1 łyżeczka brązowego cukrusól , ostra papryka do smakudodatkowo :oliwa do smażeniaświeża bazylia do posypania
Udka płuczemy pod zimną wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku i podsmażamy na oliwie . Jak się mocno zrumienią dodajemy siekane szalotki ,i wyciśnięty praską czosnek . Smażymy jeszcze chwilę , do momentu aż szalotka zmięknie i się lekko podsmaży . Dodajemy pomidory z puszki , passatę i wszystkie zioła oraz cukier i ocet balsamiczny . Doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku , dusimy na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając , aż mięso zmięknie . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami obficie posypaną świeżą bazylią . Smacznego !