Wykonanie
Lista składników[n] Ciasto kruche 250 g
mąki szczypta
soli 150 g
masła 2 łyżki bardzo zimnej
wody 2
żółtka 1/4 szklanki
cukru [n] Masa czekoladowa 2
mleczne czekolady 200 ml
śmietany kremówki 2 łyżki miękkiego
masła truskawki [n] masa ze
śmietany 300 ml
śmietany 1,5 łyżeczki
żelatyny 1 -2 łyżki
cukru pudruNie jestem fanem ciast
czekoladowych, ale to mi smakowało i to bardzo. Moim gościom zresztą też. Podobno na drugi dzień jeszcze lepszy smak dostało to ciasto 🙂

Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki dodać do miski i szybko zagnieść. Ciasto musi być jednolite, wszystkie składniki muszą się połączyć. Formę do tary o wymiarach 30 cm wysmarować
masłem i obsypać
bułką tarka lub
kaszką manną. Ciasto rozłożyć na dnie i na bokach formy. Dno ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.

Pieczenie tarty – nagrzać piekarnik do 200 C. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć ziarenkami
fasoli lub innymi. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Następnie zdjąć papier z
fasolą i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Ciasto musi lekko się zarumienić. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Przygotowanie masy czekoladowej – do garnka wlać
śmietanę, dodać
masło i mocno podgrzać. Prawie musi się zagotować. Następnie dodać połamaną
czekoladę. Zostawić tak na około 3 minuty. Następnie wymieszać bardzo dokładnie. Przestudzić masę
czekoladową i wylać na zimne podpieczone kruche ciasto. Na górze rozłożyć połówki
truskawek.

Masa ze
śmietany –
żelatynę zalać zimną
wodą, tylko tyle żeby mogła napęcznieć. Następnie wlać wrzącą
wodą, odrobinę.
Woda ma tylko pomóc rozmieszać
żelatynę. Odstawić, musi ostygnąć i delikatnie gęstnieć.
Śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać
cukier i wymieszać. Dodać zimną
żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać
śmietanę na masę
czekoladową. Obsypać potartą
czekoladą. Udekorować
truskawkami i listkami
mięty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc.Ciasto pyszne polecam.