Wykonanie
O tej
porze roku w świecie domowych wypieków królują sezonowe
owoce, teraz najczęściej
rabarbar i moje ulubione
owoce -
truskawki. Babeczki te, to połączenie kruchości ciasta, słodkiego smaku
białej czekolady i orzeźwienia dojrzałych
truskawek.Składniki do ciasta kruchego:300 gram
mąki tortowej200 gram
mąki kukurydzianej200 gram
masła4
żółtka,szczypta
soliłyżka
cukruMąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Po schłodzeniu wypełniamy małe foremki na babeczki
ciastem. Ja rozwałkowuję małe kawałki ciasta, wycinam szklanką i wypełniam otrzymanym "kółeczkiem" ciasta foremkę. Piekę w temperaturze 200 stopni, w nagrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru - ok.20 minut.Masa z
białej czekolady:łyżka
cukru pudru400 gram
śmietany 30%śmietan-fiks -1sztuka2 tabliczki
białej czekoladycukier waniliowytruskawki, listki
mięty do dekoracjiRozpuszczamy
czekoladę przez 45 sekund w mikrofalówce. Ubijamy schłodzoną
śmietanę, dodajemy
cukier waniliowy i
cukier, po chwili
śmietan-fiks i płynną
białą czekoladę. Schładzamy i wlewamy masę do babeczek, po zastygnięciu masy w babeczkach dekorujemy je
owocami.