Wykonanie
Z zupami owocowymi chyba jest tak, że albo się je bardzo lubi, albo wcale. Ja w
sumie należę do tej drugiej grupy :) Najprawdopodobniej dlatego, że jako nastolatka byłam mieszkanką internatu, w którym często takie zupy-niestety, bardzo średniej jakości, bywały. Postanowiłam więc jako osoba dorosła zmierzyć się z moim uprzedzeniem. Zastanowiłam się, czy
mogę zrobić coś, co
doda temu daniu splendoru i wpadłam na to, że
mogę przygotować
makaron w taki sposób, by sam w sobie był pysznym deserem.
Truskawki i
śmietanka są tylko jego uzupełnieniem :)
Składniki :1 szklanka
makaronu typu rurki2- 3 łyżki
cukru waniliowego do gotowania
makaronu0,5 łyżeczki
masła3 łyżki
cukruszczypta
soli0,5 kg.
truskawek +
cukier puder do smaku200 ml. słodkiej
śmietanki 30%płatki migdałów do posypaniadrobne listki świeżej
miętyPrzygotowanie :Umyte
truskawki miksuję na gładko (zostawiam kilka do dekoracji), dodaję
śmietankę i dosładzam
cukrem pudrem do smaku.
Makaron gotuję do miękkości w wodzie z
cukrem waniliowym, odcedzam dokładnie. Na patelni rozpuszczam
masło, dodaję do niego
cukier i na małym ogniu smażę do momentu, aż
cukier zacznie brązowieć. Dodaję szczyptę
soli i na patelnię przekładam
makaron, mieszam dokładnie, zwiększam ogień i smażę ok. 5 minut.
Makaron przekładam na płaski talerz i zostawiam do ostygnięcia. Wlewam na talerze porcję masy truskawkowej, układam plasterki
truskawek, dokładam łyżkę-dwie
makaronu, ozdabiam wszystko malutkimi listkami
mięty. Podaję na zimno.Przepis autorski.