ßßß Cookit - przepis na Zupa na zimno z truskawkami i karmelizowanym makaronem

Zupa na zimno z truskawkami i karmelizowanym makaronem

nazwa

Wykonanie

Z zupami owocowymi chyba jest tak, że albo się je bardzo lubi, albo wcale. Ja w sumie należę do tej drugiej grupy :) Najprawdopodobniej dlatego, że jako nastolatka byłam mieszkanką internatu, w którym często takie zupy-niestety, bardzo średniej jakości, bywały. Postanowiłam więc jako osoba dorosła zmierzyć się z moim uprzedzeniem. Zastanowiłam się, czy mogę zrobić coś, co doda temu daniu splendoru i wpadłam na to, że mogę przygotować makaron w taki sposób, by sam w sobie był pysznym deserem. Truskawki i śmietanka są tylko jego uzupełnieniem :)
Składniki :
1 szklanka makaronu typu rurki
2- 3 łyżki cukru waniliowego do gotowania makaronu
0,5 łyżeczki masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
0,5 kg. truskawek + cukier puder do smaku
200 ml. słodkiej śmietanki 30%
płatki migdałów do posypania
drobne listki świeżej mięty
Przygotowanie :
Umyte truskawki miksuję na gładko (zostawiam kilka do dekoracji), dodaję śmietankę i dosładzam cukrem pudrem do smaku. Makaron gotuję do miękkości w wodzie z cukrem waniliowym, odcedzam dokładnie. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję do niego cukier i na małym ogniu smażę do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Dodaję szczyptę soli i na patelnię przekładam makaron, mieszam dokładnie, zwiększam ogień i smażę ok. 5 minut. Makaron przekładam na płaski talerz i zostawiam do ostygnięcia. Wlewam na talerze porcję masy truskawkowej, układam plasterki truskawek, dokładam łyżkę-dwie makaronu, ozdabiam wszystko malutkimi listkami mięty. Podaję na zimno.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/06/zupa-na-zimno-z-truskawkami-i.html